Izvor:
29.03.2017 u 15:00
0

BEZBEDNOST U SAOBRAĆAJU: Novi semafori spasavaju neoprezne pešake!

Sa ubrzanim razvojem savremenih tehnologija dobili smo i pešake koji ne mogu da odvoje pogled od ekrana smartfona čak ni onda kada prelaze ulicu. U Holandiji su došli na ideju kako da svetlosnu signalizaciju na pešačkom prelazu prilagode vremenu u kome živimo i zaštite ovu grupaciju ljudi u saobraćaju.

Možda ne možemo da utičemo na ponašanje pešaka koji gledaju u ekrane mobilnih telefona dok šetaju gradom, ali možemo da učinimo nešto kako bismo sprečili da nastradaju dok prelaze ulicu, pomislili su u malom holandskom gradu Bodehravenu.

Kako bi skrenuli pažnju pešaka sa mobilnog telefona, vlasti su na jednom prelazu postavili svetlosnu signalizaciju u vidu LED traka ugrađenih u trotoar.

Svetlosne trake su sinhronizovane sa klasičnim vertikalnim semaforom za pešake, tako da se na njima smenjuju crvena i zelena boja:

b92.net
foto:printscreen

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter