Izvor:
04.04.2017 u 21:37
0

Tužan kraj srpskog heroja: PRINCIP JE U SMRT OTIŠAO OKOVAN U ĆELIJI I SA SAMO 30 KILOGRAMA!

Atentat na Franca Ferdinanda bio je katalizator događaja koji su doveli do Prvog svetskog rata i smrti miliona ljudi.

Tvrđava Terezin nalazi se otprilike na polovini puta između Praga i nemačkog Drezdena. U Terezin su u 1914. prebačeni pripadnici “Mlade Bosne” Gavrilo Princip, Trifko Grabež i Nedeljko Čabrinović, učesnici u Sarajevskom atentatu, kada je ubijen austrougarski prestolonasednik Franc Ferdinand. Terezin je tada bio u sastavu Austrougarske monarhije.

– Princip je preživeo četiri godine u najtežim uslovima, bio je okovan u mračnoj i hladnoj tamnici broj jedan. Tek retko je dobijao hranu, a bolova je od tuberkuloze. Nije smeo komunicirati s drugim zatvorenicima. Nedugo pre smrti je bio živi leš, imao je samo 30 kilograma.

Umro je 28. avgusta 1918. godine, samo sedam meseci pre ostvarenja njegove vizije o rođenju Jugoslavije, za koju je dao život", priča Dejan Senćanski, jedan od retkih turističkih vodiča iz Srbije koji vodi turiste u Terezin.

Mali broj srpskih turista svraća do ovog istorijskog spomenika, tvrđave iz doba Marije Terezije.

– Šteta je da naši ljudi koji dođu u Češku ne posete ćeliju u Terezinu, u kojoj je Gavrilo Princip robijao četiri godine. Princip je bio borac za slobodu i obeležio je našu istoriju", priča Senćanski.

On dodaje da gotovo svi srpski turisti koji dolaze u Prag iskoriste priliku i odu do Drezdena, ali im se, iako je Terezin na putu između češkog glavnog grada i Nemačke, ne nudi da posete mesto gde je skončao Gavrilo Princip.

– To pokazuje kakav odnos imamo prema našoj istoriji. Česi ne smatraju da je Princip bio terorista. Poštuju ga, a da je tako, govori i podatak da u Terezinu postoji Ulica Gavrila Principa – objašnjava on.

Srpski turisti koji dođu u Terezin toplo su primljeni, nastavlja Senćanski, i najčešće mogu bez plaćene ulaznice posetiti Principovu ćeliju.

– Terezin je jako posećen, dolazi puno turista iz celog sveta. Privlači ih činjenica da je tokom Drugog svetskog ratu tu bio koncentracioni logor za Jevreje i da je neke od njih spasao Oskar Šindler, o kome je Spilberg snimio čuveni film “Šindlerova lista”. Kad je nedavno moja grupa stigla u Terezin, žena koja je lokalni vodič bila je oduševljena. Rekla nam je da možemo besplatno videti Principovu ćeliju zato što smo Srbi. I da nam neće pričati o Principu jer bolje znamo o tome ko je bio on.

Koliko Česi poštuju Gavrila Principa, govori i podatak da je jedan od njih napravio skicu groba u kome je Princip tajno sahranjen.

– Našim ljudima obavezno ispričam i da je Princip sahranjen noću u neoznačenom grobu na lokalnom katoličkom groblju. Sahranila su ga četvorica austrougarskih vojnika, koji su dali zavet ćutnje o tome gde je grob. Međutim, jedan od njih, Čeh František Lebl je posle rata stavio češku zastavu na grob. Principovi posmrtni ostaci su prebačeni u Sarajevo 1920. godine, gde se i danas nalaze – kaže Dejan Senćanski.

express.hr
Foto: arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter