Izvor:
01.06.2016 u 18:02
0

EGIPATSKI IZUMI: Bez ovih stvari ne bismo mogli da zamislimo današnji svet

Časopis National Geographic (Našnal Džiografik) je izdvojio 12 dostignuća i pronalazaka starih Egipćana koje koristimo u svakodnevnoj upotrebi.

Mastilo

Mastilo svakodnevno koristimo, a nismo ni svesni odakle potiče. Egipćani su pored crnog razvili i druge boje mastila kojim su pažljivo iscrtavali na pergamentima. Njihova boja je toliko postojana da i danas imamo stvari i umetnička dela iz tog perioda koja nisu izbledela.

Šminka

Dok je šminka danas rezervisana uglavnom samo za žene, u Egiptu su se davno i muškarci tako ulepšavali. Ajlajner kojim žene danas najčešće ističu oči su upravo Egipćani napravili mešanjem masti, minerala i čađi. Šminka je tada bila i pokazatelj društvenog statusa. Ako ste na licu i telu imali više boja, to znači da ste se nalazi visoko na društvenoj lestvici.

Nameštaj

Stvari poput stolova, kreveta i stolica – sve to je otkriveno u egipatskim grobnicama.

Pisanje

Knjige i skripta su sveti deo istorije, a Egipćani su bili prvi koji su vodili pismenu evidenciju o tome šta im se događalo u životu. Rani oblik pisanja, hijeroglifi, prikazivali su slike iz života, kroz seriju crteža i simbola.

Papir

Egipćani su papir pravili od trske koja je rasla uz reku Nil. Oni su pravili hartiju kako bi imali zapisanu istoriju, verske tekstove i druge važne dokumente.

Sunčani i vodeni sat

Uz pomoć sunčanog sata Egišćani su na osnovu Sunca određivali vreme u toku dana, a uz pomoć vodenog su pratili vreme u toku večeri.

Vodeni sat ili klepsidra je naprava za merenje vremena uz pomoć protoka vode iz posude, obično kroz uzani otvor.

Perike

Zbog vrućih leta i vaški, Egipćani su se brijali do glave. Zato su svi osim sveštenika i običnih radnika koristili perike. Pravljene su od vune ili prave kose, a postojale su u plavoj i crnoj boji.

Pasta za zube

Egipćani su bili veoma zainteresovani za održavanje lične higijene, pa su tako mešavinom različitih biljaka i eteričnih ulja od cimeta, tamjana i meda napravili preteču današnje paste za zube.

Kalendar

Egipatski kalendar se sastojao iz 365 dana, 12 meseci i 30 dana po mesecu! A na kraju godine dodavano je 5 dodatnih dana. Njihovi kalendari su takođe beležili i nivo reke Nil, kako bi poljoprivrednici mogli da prate svoje useve.

Navodnjavanje

Stari Egipćani su razvili kompleksan sistem za navodnjavanje kako bi uspeli da održe svoje sušne useve.

Staklo

Već 1.500 godina pre Hrista stvorene su prve staklene raznobojne perle, upravo kod Starih Egipćana. Naravno, pored kuglica pravili su i flaše, činije, tegle. Njihove veštine u oblikovanju stakla su bile na visokom nivou, te su tako i njihovi radovi bili visoko cenjeni.

Plug

Plug su prvi put koristili Egipćani. Prvobitno je bio veoma neefikasan za poljoprivredu, ali su uspeli da unaprede svoje oruđe vezavši ga za vola, koji je imao snagu za povlačenje ovog poljoprivrednog alata.

Izvor: National Geographic Srbija
Foto: Pixabay

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter