Izvor:
10.09.2017 u 13:40
0

ZASTRAŠUJUĆA STATISTIKA: Svakih 40 sekundi neko izvrši samoubistvo u svetu!

„Odvoji minut, promeni život" moto je ovogodišnjeg Svetskog dana prevencije samoubistva koji se obeležava danas, 10. septembra. U Severnobačkom okrugu prošle godine suicid je izvršilo 23 muškarca i sedam žena.

Srbija spada u zemlje sa visokim stopama samoubistava, a najviše stope se registruju u Vojvodini i na samom severu zemlje u Severnobačkom okrugu gde su stope oko 26 na 100.000 stanovnika, piše u saopštenju koje je uputila prim. mr Nada Kosić Bibić.

U Zavodu za javno zdravlje Subotica, objašnjavaju da ih posebno brine brine činjenica da je 30 odsto samoubica mlađe od 50 godina i da je više od polovine mlađe od 60 godina (53,3 odsto). Načelnik Centra za promociju zdravlja Zavoda za javno zdravlje Subotica prim. mr Nada Kosić Bibić, objašnjava da je cilj da svi članovi zajednice ohrabre i uzmu aktivno učešće u pružanju podrške onima kojima je pomoć potrebna.

Procena je da godišnje preko 800.000 ljudi u svetu izgubi život podižući ruku na sebe ili gledano pojedinačno jedan suicid se desi svakih 40 sekundi. Suicid je u svetu na petnaestom mestu kao uzrok smrti. Iako su stope suicida najviše kod osoba sa 70 i više godina, zabrinjava podatak da je suicid među vodećim vodeći uzrocima smrti osoba uzrasta od 15 do 24 godine u mnogim Evropskim državama, i da je to drugi uzrok smrti kod starijih adolescentkinja.

Najveći broj suicida se beleži u zemljama Istočne Evrope (stope veće od 50 na 100.000 stanovnika), dok je najmanji broj suicida u zemljama Centralne i Južne Amerike (stope manje od 10 na 100.000).

Stope suicida su više kod muškaraca nego kod žena i u svetu iznose 15 za muškarce i osam za žene na 100.000 stanovnika.
Međunarodna asocijacija za prevenciju samoubistva (IASP) uz podršku Svetske zdravstvene organizacije 10. septembra ove godine obeležava 15-godišnjicu Svetskog dana prevencije samoubistva.

Suicid je moguće sprečiti i svako od nas može pomoći kako bi se spasili ljudski životi i smanjile trenutne stope samoubistava. Zapalite sveću u blizini prozora u 20 sati 10. septembra i tako dajte podršku prevenciji samoubistva.

Izvor: b92.net
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter