Izvor:
24.06.2016 u 15:01
0

KORISNI TRIKOVI: Evo kako da zablistate na fotografijama po savetima profesionalaca

Kada je fotografisanje u pitanju postoji nekoliko ključnih stvari na koje morate da obratite pažnju ukoliko želite da vaše fotografije izgledaju profesionalno.

Obratite pažnju na stav u kojem ste, na ugao iz kojeg vas fotografišu, na facijalnu ekspresiju, osvetljenje, ono što nosite, okolinu i nakon nekoliko stotina slika izaberite jednu ili dve, objavio je sajt Quora. Možda ipak nije u pitanju samo nekoliko stvari…

Uslikajte mnogo, zadržite samo nekoliko. Profesionalci zadržavaju samo jedan do deset posto fotografija koje naprave. Modeli ne odlaze nakon jedne fotografije sa seta i njihovi šutinzi traju satima. Menjajte uglove i poze. Što više slika i što veći izbor to bolje.

Poze i uglovi. Izdužite vrat i malo nakosite bradu. Ne budite pogrbljeni i zategnite ramena. Ukoliko stojite ležerno prebacite težinu na pete. Lagano se nagnite telom ili licem ka kameri pod uglom. Ukoliko je fotograf niži od vas uverite se da je objektiv iznad vas tako što će se popeti na nešto ili podići kameru iznad vas. Ukoliko slikate samo glavu, slike će biti bolje ako vam se vidi samo jedno uvo.

-Facijalna ekspresija. Smejte se. Držite jezik iza zuba. Gledajte malo iznad objektiva. Pokušajte zatim da uopšte ne gledate u kameru i promenite nekoliko izraza lica. Iskreni i spontani snimci su zanimljiviji od standardnih ’reci ptičica’ fotki koje su usiljene i nameštene.

-Oči. Vaše oči su ključ. Teško je stajati u određenom stavu i učiniti da vam istovremeno oči deluju angažovano i aktivno. Najbolje bi bio da žmurite i da pred slikanje otvorite oči. Gledajte u stranu, onda pogledajte ka kameri. Uradite nešto neočekivano. Pričajte sa onim ko vas fotografiše. Gledajte prema izvoru svetlosti jer će to učiniti da vaše oči sjaje i deluju posebno. Ukoliko ste napolju, stanite u hlad i gledajte prema svetlu. Ako ste unutra gledajte ka prozoru pod uglom.

-Šta nosite. Nosite boju koja vam stoji. Ne nosite odelo sa svakakvim šarama. Klonite se prugastih, kariranih košulja. Vodite računa da li je vaša odeća naborana ili izgužvana. Ukoliko nosite džakaste stvari možete izgledati deblji.

Sredite se. Razmišljajte o tome da li je vaša kosa očešljana jer, naročito ukoliko je duga, može napraviti totalnu pometnju na fotografiji. Stavite korektor preko bubuljica i ukoliko su vam oči crvene koristite kapi.

-Osvetljenje. Ne fotografišite na direktnom sunčevom svetlu ili sa direktnim blicem. Veoma su neprijatni i izazvaće oštre senke. Pomerite se u hlad ili neka se blic odbija od zid. Blaže svetlo umanjuje bore.

Pozadina. Ne želite pozadinu koja će skrenuti pažnju sa vas. Obratite pažnju na to šta se nalazi iza vas. Ne želite da izgleda kao da vam drvo raste iz glave. Neka pozadina bude čista i vama kontrasna. Ukoliko imate crnu kosu klonite se tamnih pozadina. Ukoliko je vaša odeća bela, ne želite da stojite ispred belog zida.

Pomerajte se i plešite. Potrudite se da ne izgledate previše napeti i kruti. Malo zaplešite i protresite svoje telo.

-Koristite rekvizite. Radite nešto sa rukama i koristite stvari oko sebe. Delovaćete spontano i svoje pokrete i držanje ćete uskladiti sa predmetima sa kojima se slikate.

HappyTv.rs
Foto: Pixabay

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter