Izvor:
25.06.2016 u 15:49
0

NESTVARNO: Petnaestogodišnjak pronašao izgubljeni grad Maja na prostoru današnjeg Meksika

Tinejdžer VIlijam Gaduri iz Kanade postao najmlađa zvezda Kanadske svemirska agencije (CSA), Nase i Japanske svemirske agnecije (JAXA), a o njegovom dostignuću pišu najprestižniji naučni časopisi

Vilijam Gaduri iz Kanade je pronašao prethodno nepoznat majanski grad samo na osnovu genijalnog rezonovanja. Tinejdžer je pretpostavio da su Maje birale lokacije za svoje gradove prema položaju sazvežđa, usled čega je zaključio da mora postojati još jedan neotkriven grad na meksičkom poluostrvu Jukatan, piše Njuzvik (Neewsweek)

Satelitski snimci potvrdili su njegovu hipotezu.

Kao veliki zaljubljenik u majansku kulturu, mladi Vilijam je 22 majanska sazvežđa pronađena u spisu „Madridski kodeks“, preko Google Earth-a uneo na mapu poluostrva Jukatan. Tada je primetio da se zvezde podudaraju sa položajem čak 117 majanskih naselja, kao i da najsjajnije od njih odgovaraju najvažnijim majanskim gradovima.

Pre Gadurijevog otkrića, nijedan naučnik nije primetio vezu između zvezda i položaja gradova.

Proučavajući mapu, Vilijam je primetio da u jednom od sazvežđa koje čine tri zvezde, postoje samo dva otkrivena grada, odnosno da jedan fali. Tako je pretpostavio da mora postojati jedan neotkriven grad, a uz pomoć satelitskih snimaka raznih svemirskih agencija, potvrđeno je postojanje piramide i najmanje 30 građevina na mestu koje je Vilijam obeležio.

Ovaj srednjoškolac ne samo da je pronašao novi majanski grad, već verovatno i jedan od najvećih do sada otkrivenih.

Mladi naučnik nazvao je mesto K'aak' Chi', što znači vatrena usta.

Nisam razumeo zašto su Maje gradile svoja naselja tako daleko od reka, na neplodnoj zemlji ili u planinama. Morao je da postoji neki razlog, a kako su obožavali zvezde, palo mi je na pamet da proverim da li to ima veze jedno s drugim. Bio sam iznenađen i uzbuđen kada sam shvatio da najsjanije zvezde odgovaraju najvećim gradovima. Kada mi je dr. La Rok rekao da su pronašli piramidu i trideset struktura, to je bilo neverovatno“, rekao je Gaduri za Le Žurnal Montreal.

Meksički arheolozi koji će predvoditi prvu ekspediciju na lokalitet rekli su da će voditi mladog Vilijama sa sobom, što će, kako je priznao, biti ostvarenje njegovog dugogodišnjeg sna.

Izvor: National Geographic Srbija
Foto: Pixabay

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter