Izvor:
17.10.2017 u 22:26
0

NA DANAŠNJI DAN PRE 30 GODINA SAHRANJEN JE ČE GEVARA: Poslušajte nezaboravan govor Fidela Kastra tim povodom! (video)

Ovaj kompleks krasi i Če Gevarina bronzana statua od 22 metra.

Slavni gerilski vođa Če Gevara ubijen je 1967. godine u bolivijskom selu La Igera. Ipak, sahranjenje na Kubi 17. oktobra 1997. godine, trideset godina posle svoje smrti, kada su njegovi ostacikonačno preneti iz Bolivije.

Čuveni revolucionar počiva u Mauzoleju Če Gevara u gradu Santa Klara na Kubi.

Tu su smešteni i ostaci devet njegovih kolega boraca koji su takođe ubijeni 1967. godine, tokom pokušaja Če Gevare da podigne ustanak u Boliviji.

Ovaj kompleks krasi i Če Gevarina bronzana statua od 22 metra.

Ernesto Če Gevara je sahranjen sa svim vojnim počastima 17. oktobra 1997. godine, nakon što su njegovi ostaci iz Bolivije preneti na Kubu.

Na mestu gde je počiva nalazi se u muzej koji je posvećen njegovom životu, kao i večni plamen koji je u njegovu čast zapalio Fidel Kastro.

Kao mesto za njegov večni počinak odabran je grad Santa Klara, jer su ovo mesto zauzele Če Gevarine trupe 31. decembra 1958. godine.

Nakon ove poslednje bitke kubanske revolucije, diktator Fulgensio Batista je pobegao u egzil.

Povratak ostataka

U oktobru 1997. godine su Če Gevarini ostaci, kao i ostaci njegovih boraca koji su sa njim poginuli u Boliviji, dopremljeni iz Havane.

Na tom mestu se okupilo nekoliko stotina hiljada ljudi, pevao je dečiji hor, a potom je Fidel Kastro održao govor.

– Zašto su mislili da će ako ga ubiju, on prestati da postoji kao borac? Danas je on na svakom mestu, gde god postoji cilj koji treba da brani. On je ostavio trag u istoriji i postao je simbol za sve siromašne u svetu – rekao je Kastro.

Spomenik

Rad na kompleksu je počeo 1982. godine, a završen je 1988. godine. Više od 500.000 stanovnika Santa Klare je svojim dobrovoljnim radom doprinelo da se ovaj kompleks izgradi.

Različiti aspekti života Če Gevare su predstavljeni ovom kompleksu. Mauzolej se nalazina vrhu brda i gleda na grad Santa Klaru.

Tu se nalaze i citati Fidela Kastra koji govore o Če Gevari.

Telegraf
Foto: Arhuva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter