Izvor:
16.11.2017 u 18:05
0

NAUČNICI NAM PORUČUJU DA NAM VREME ISTIČE: Planeta je na izmaku snage, ako nešto ne učinimo neće nas biti!

Naučnici širom sveta, njih 15.364 uputilo je pismo upozorenja na ekološke opasnosti koje prete čovečanstvu. Ovo je drugo pismo zabrinutih naučnika koje je potpisalo 1.700 istraživača. Problemi su se, u međuvremenu, nagomilali.

Kažu da nam preti potrošnja ograničenih prirodnih izvora zbog ubrzanog porasta broja stanovnika, protiv čega se niko ne bori dovoljno, kaže se u pismu. Zato nas ako ne budemo reagovali uskoro čekaju katastrofalni gubici biodiverziteta i užasna beda.

Ozonska rupa se smanjila otkako je napisano prvo pismo, pre dve i po decenije i to je jedino što se poboljšalo.

Ukinute su hemikalije koje uništavaju ozon, povećano je korišćenje energije generisane iz obnovljivih izvora, ali to nije dovoljno jer druga ponašanja ljudi nanose mnogo veću štetu planeti

Pijaće vode po glavi stanovnika je manje za 26 posto, broj "mrtvih zona" u okeanima, u kojima malo šta može da preživi od zagađenja i nedostatka kiseonika, povećao se za 75 posto, skoro 120 miliona hektara šume je izgubljeno…

Globalne emisije štetnih gasova i prosečne temperature stalno i značajno rastu. Ljudska populacija je porasla za 35 posto, dok je ukupni broj sisara, reptila, vodozemaca, ptica i riba u svetu pao je za 29 posto.

– Uskoro će biti prekasno da skrenemo sa naše padajuće putanje, a vreme ističe. Moramo shvatiti da su Zemlja i njen život naš jedini dom – stoji u pismu.

Tek nam predstoje katastrofalne klimatske promene, uništenje šuma, masovno izumiranje vrsta, mrtve zone u okeanima i nedostatak pijaće vode.

– Čovečanstvu se sada daje druga šansa… Mi ugrožavamo našu budućnost jer ne zauzdavamo našu intenzivnu i geografsko-demografski nejednaku potrošnju i ne shvatamo da je stalni, brzi rast populacije osnova mnogih ekoloških i čak društvenih pretnji – stoji u pismu koje je podržalo 15.364 naučnika iz 184 zemlje, a koji su koristili podatke vladinih agencija, neprofitnih organizacija i individualna istraživanja da ukažu da našoj planeti preti "značajna i nepovratna šteta".

Kurir
Foto:Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter