Izvor:
17.12.2017 u 02:19
0

NEĆETE VEROVATI: Ono što žene najviše mrze da rade smanjuje stres!

Da, ako se obavlja sa svesnom pažnjom i punom koncentracijom na sadašnji trenutak, utvrdili su istraživači Državnog univerziteta Florida.

Ovo istraživanje ukazuje da kućni poslovi, kao što je pranje suđa, kada se rade potpuno svesno, doprinose smanjenju stresa i postizanju duševnog mira. Istraživači su utvrdili da studenti, koji su prali suđe svesno, imali povećane pozitivne emocionalne faktore (kao što je inspiracija), a značajno smanjene negativne faktore (kao što su nervoza i strepnja).
Ispitanici koji su učestvovali u ovom eksperimentu bili su podeljeni na dve grupe. Prva grupa (kontrolna) je pročitala opisni tekst o pranju suđa pre nego što je prešla na sam posao. Druga grupa je pročitala tekst koji objašnjava kako se pranje suđa obavlja sa punom pažnjom i koncentracijom na sadašnji trenutak. Zahvaljujući tome, bili su upućeni da posvete maksimalnu mentalnu koncentraciju predstojećem zadatku.
Rezultati su pokazali da je grupa koja se svesno koncentrisala na zadatak doživela 27% smanjenja nervoze, a 25% povećanja mentalne inspiracije u odnosu na kontrolnu grupu. Kontrolna grupa, koja je posao obavila manje-više mehanički, nije imala nikakve koristi od pranja suđa.
Istraživači su zaključili da svesno pranje suđa može da bude efikasan metod da se postigne pozitivno mentalno stanje i smanji stres koji potiče od spoljašnjih faktora. Svesna pažnja može da se uključi i u druge kućne poslove kao što su spremanje kuće, pranje veša ili kuvanje.
Svesna pažnja je psihološki proces pomoću kojeg se pojedinac usredsređuje na iskustva koja se dešavaju u datom trenutku. U njih spadaju: trenutno okruženje, mesto, aktivnosti koje čovek obavlja u svakom datom trenutku, kao što su hodanje, prelistavanja papira, sedenje i sl. Vežbanje svesnosti i svesne pažnje može da donese niz psiholoških dobobiti, uključujući bolju samokontrolu, tolerantnost prema emocijama, poboljšanu koncentraciju, emocionalnu inteligenciju i mentalnu jasnoću. Danas postoji niz metoda kojima može da se razvije svesna pažnja, a u najistaknutije svakako spadaju joga i meditacija.
Ovo istraživanje je objavljeno u časopisu Mindfulness.

Zdravahrana.com
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter