Izvor:
05.01.2018 u 13:42
0

ZA ZDRAV SAN: Tehnike da bolje spavate i budete odmorniji!

Ukoliko vam se ciklus sna poremetio tokom praznika, postoji nekoliko jednostavnih sredstava i tehnika da se organizam vrati u svoj normalni ritam budnosti i spavanja.

Spavanje i odmor su od suštinske važnosti za zdravlje. Tokom sna se odvijaju značajni isceljujući procesi u telu i psihi. Između ostalog, u snu se popravlja šteta koju je DNK pretrpela tokom dana i mozak ulazi u stanje duboke relaksacije. Sve to direktno utiče na brojne procese u organizmu, uključujući i imunitet i telesnu težinu. Dugotrajni poremećaj ciklusa spavanje može dovesti i to problema sa zdravljem. Evo šta bi vam moglo pomoći da se brzo vratite u svoj normalni ritam spavanja.
Podignite puls. Gledajte da svakog dana vežbate energično bar pola sata. Na primer, pola sata džoginga ili šetnje brzim tempom. Nakon ovoga osećaćete se rasterećenije i opuštenije i biće vam lakše da uveče zaspite.
Izbegavajte kafu i alkohol pre spavanja. Za kafu svi znamo da nije dobro piti je uveče, pošto deluje stimulativno (održava nas budnim). Ali, suprotno popularnom mišljenju, alkohol ne pomaže da se spava bolje, pošto on smanjuje količinu triptofana i serotonina u organizmu. Serotonin je hormon koji donosi simrenost i neophodan je za zdrav i miran san.
Poštujte svoj hormonalni ritam. Čim svane, nivo hormona kortizola (tzv. hormon stresa) raste da bi nas probudio i aktivirao. U sumrak, raste nivo melatonina koji indukuje san i učestvuje u brojnim procesima obnove u organizmu. Ako poštujemo prirodni hormonalni ritam, odnosno, ustajemo kad svane i ne idemo na spavanje kasnije od 22 h, organizam će nam biti otporniji a zdravlje bolje. Najdublji san se odvija od 22 h do 2 ujutru.
Potopite noge u toplu vodu. Držanje nogu u toploj vodi pre spavanja podstiče cirkulaciju krvi i limfe i opušta celo telo. 10-15 minuta držanja nogu u toploj vodi otvoriće krvne sudove i privući krv u noge, što će smanjiti navalu krvi u glavu, do koje dolazi kad smo prenapregnuti tokom dana, i koja može da izazove glavobolju ili migrenu.
Popijte toplu čokoladu. Ako vam se dešava da se budite tokom noći, probajte da pre spavanja popijete toplu čokoladu. Najbolje da pomešate rastopljenu crnu čokoladu sa 70% kakaoa i organsko mleko. Ovaj napitak opušta i doprinosi ravnoteži nivoa glukoze u krvi, tako može pomoći da se ne budimo često.
Stavite suvo bilje pod jastuk. To može pomoći da bolje spavamo. Napunite platnenu vrećicu mešavinom suve kamilice, ruže, lavande i hmelja i stavite je pod jastuk. Ili, umesto toga, možete da kapnete po kap eteričnog ulja lavande na dva kraja jastuka.

Zdravahrana.com
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter