parovi prijava happy zvezda prijava kviz happy talent šou

PSIHOLOZI UPOZORAVAJU: Video igrice ubijaju saosećajne!

Psiholozi već neko vreme smatraju da video-igre koje uključuju nasilje podstiču agresiju i asocijalno ponašanje. Novo istraživanje je utvrdilo da je još gore: duže igranje ovakvih igara menja nervni sistem, smanjujući saosećanje i podstičući bezosećajnost.

Konkretno, ispitan je uticaj video-igre Call of Duty, koja se ubraja u nasilne, i poređen sa uticajem nenasilnih igara, kakva je FIFA. Istraživači sa Univerziteta Lojola iz Čikaga uporedili su igrače koje ne igraju često – 5 sati igranja nedeljno – sa onima koji igru igraju često – 30 sati nedeljno. 
Nakon toga su poređene reakcije 30 čestih igrača sa 31 povremenim igračem. Ispitanici je trebalo da prođu takozvani “stop-signal task” test (SST), pri čemu su bili priključeni na elektroencefalogram. Zadatak im je bio da reaguju na slike lica koje su imale srećan ili uplašen izraz.
Ukratko, eksperiment je pokazao da se moždana aktivnost ove dve grupe drastično razlikovala. Kod čestih igrača, moždana aktivnost povezana sa osećanjima bila je smanjena u odnosu na povremene igrače. Pored toga, na testu koji je trebalo da pokaže nivo saosećanja, česti igrači su pokazali manje saosećanje od povremenih. 
“Rezultati ovog istraživanja pridružuju se rastućem nizu članaka koji ukazuju da stalno izlaganje nasilnim medijima može da promeni neuralne funkcije povezane sa osećanjem i saznanjem. Ovo proučavanje je pokazalo da su česti igrači nasilnih video igara manje saosećajni od povremenih igrača nasilnih video igara, što je u skladu sa ranijim istraživanjima”, napisali su istraživači u svom članku. 
Koliko je uticaj video-igara na psihu veliki pokazuje i to da je Svetska zdravstvena organizacija u decembru prošle godine razmatrala o tome da proglasi zavisnost od igranja video-igara mentalnim problemom (ako ne i poremećajem), koji može da ima značajan uticaj na personalne, porodične, društvene, obrazovne, poslovne i druge važne oblasti funkcionisanja pojedinca.

 

Zdravahrana.com
Foto: Arhiva

Pratite nas na društvenim mrežama

Preporučene vestiPodeli novost

HappyTV

Ponedeljak 22.1.2018.
04:30 Dobro jutro Srbijo
07:55 Vesti
08:00 TOP - SHOP
08:15 Dobro jutro Srbijo
10:40 PINK
10:55 Vesti
11:00 Parovi Jutarnja kafica
11:40 TOP - SHOP
11:55 Vesti
12:05 Parovi Jutarnja kafica
12:55 Vesti
13:10 Parovi Jutarnja kafica
14:00 Beni Afet serija FINAL
14:55 Parovi - Live
16:15 Posle rucka
17:30 Telemaster
18:05 Kviz: Naslovna strana
18:30 UPOZNAJTE PAROVE
19:55 Bingo
20:30 UPOZNAJTE PAROVE
20:55 Ćirilica - Predsednik Aleksandra Vučić
23:05 Parovi - Parograf