ZEMLJU DANAS POGAĐA OPASNA OLUJA: Fenomen zbog koga ceo svet može da stane na nekoliko dana! (VIDEO)

Zemljino magnetno polje danas će pogoditi geomagnetna oluja - fenomen koji može da utiče na elektromreže, satelite i avionske linije, kao i da prouzrokuje zastoj čitavog sveta.

Geomagnetna oluja je privremeno ometanje Zemljine magnetosfere, a uzrokuju je Sunčeve aktivnosti - udarni talas i oblak magnetnog polja Sunčevog vetra zajedno sa Sunčevim zracima i koronalnim eksplozijama mase napadaju Zemljino magnetno polje tri dana posle Sunčevih aktivnosti. Geomagnetne oluje obično traju dan ili dva, ali mogu trajati i danima.

Geomagnetnu oluju koja će 19. januara, pogoditi Zemlju, Američki centar za predviđanje vremenskih prilika u svemiru i Agencija za proučavanje okeana i atmosfere (NOAA) klasifikovali su kao G-1. Na njihovoj skali to je geomagnetna oluja najslabije jačine. Ali saopštili su da bi svejedno mogla da prouzrokuje "slabe oscilacije na mrežnim stanicama i manji uticaj na satelitske operacije, kao i na životinje koje migriraju".

Strah od geomagnetnih oluja nije neopravdan. Oluja kategorije G-5 uticala bi na električnu energiju i sigurnosne sisteme širom sveta – moglo bi da dođe do potpunog urušavanja sistema kompjuterskih mreža i velikih oštećenja na električnim transformatorima, što bi prouzrokovalo nestanak struje širom Zemlje.

Oluja jačine G-5 može da našteti i radiotalasima i tako stvori potpuni haos u društvu – ne bi radili mobilni telefoni, GPS i internet.

Karingtonov događaj najveća je zabeležena geomagnetna oluja u istoriji. Dogodila se u septembru 1859. godine. Izazvala je varničenje telegrafskih linija, a čak je i zapalila neke telegrafske kancelarije i onesposobila tzv. "viktorijanski Internet".

U nešto skorije doba poznat je slučaj iz 1989. godine, kada su za vreme jedne takve oluje četiri satelita bila u kvaru nedelju dana.

Uticaj geomagnetnih oluja na ljude tek je počeo da se proučava, ali poznato je da golubovi pismonoše za vreme takvih oluja imaju problema sa navigacijom i da nisu u stanju da pronađu mesto na koje bi trebalo da slete.

 

Kurir.rs
Foto:Youtube/Youtube-printscreen

Pratite nas na društvenim mrežama

Preporučene vestiPodeli novost

HappyTV

Ponedeljak
04:30 Rano jutro
06:45 Dobro jutro Srbijo
11:10 TOP SHOP
11:30 Kviz: Naslovna strana
11:55 Vesti
11:58 Parovi - Jutarnja kafica
12:55 Vesti
13:05 Parovi - Jutarnja kafica
14:00 Parovi - Live
15:30 Posle ručka
17:30 Telemaster
18:05 Serija: Suze moje sestre
19:00 Upoznajte Parove
19:55 Bingo
20:30 Upoznajte Parove
21:00 Ćirilica 
23:00 Parovi - Izbor pomoćnika
02:30 Parovi - Live