NEĆETE VEROVATI: Ako dete nazovete ovako završićete u zatvoru!

Matične službe širom Evrope ne dopuštaju roditeljima da deci daju imena zbog kojih će im se drugi rugati, ponižavati ih ili im se smejati.

Francuzi, na primer, ne dopuštaju imena zbog kojih bi deci drugi mogli da se rugaju. Službenik matične službe o svojoj sumnji obaveštava nadležni sud, a na sudu se potom donosi odluka da li je ime odgovarajuće ili ne.

Ako kojim slučajem živite u Francuskoj, vaše dete neće moći da se zove Nutela, Princ Vilijam ili Mini Kuper. Nemci imaju prilično stroga pravila po tom pitanju. Deca ne smeju da nose uniseks imena, imena poznatih proizvoda ili ona koja će se na bilo kakav negativan način odražavati na njih. Zabranjena su imena poput Mati, Osama bin Laden, Adolf Hitler.

Sa zabranama koje se tiču dečjih imena ne zaostaju ni Švajcarci. Deci ne smeju davati pogrdna imena, devojčice ne smeju nositi muška imena, a dečaci ženska. Zabranjeno je decu nazivati po gradovima, kao i po biblijskim negativcima. Tako su na popis zabranjenih dospela imena poput Pariz, Šanel i Juda.

I Šveđani brane imena koja smatraju neprikladnim, a među njima su na primer Metalika, Ikea i Superman. U Danskoj su zabranjena imena poput: Ešli, Pluto, Jakob...

Danci imaju i posebnu listu s oko 4.000 ženskih i 3.000 muških odobrenih dečjih imena. Ako želite detetu da date ime koje nije na tom popisu, morate zatražiti dopuštenje od posebnog dela Univerziteta u Kopenhagenu. Svake godine dobijaju zahteve za oko hiljadu novih imena, od čega čak petinu odbacuju zbog neprikladnosti ili čudnog načina pisanja.

 

Kurir.rs
Foto: Arhiva

Pratite nas na društvenim mrežama

Preporučene vestiPodeli novost

HappyTV

                   Nedelja 

04:30 Rano jutro
06:45 Dobro jutro Srbijo
09:00 Bolja zemlja
10:45 TOP SHOP
11:00 Prelo u našem sokaku
11:55 Vesti
12:05 Prelo u našem sokaku
12:55 Vesti
13:00 Prelo u našem sokaku
14:00 Vesti
14:30 Parovi - Nedeljni ručak
16:00 Ćirilica - Repriza
17:30 Telemaster
18:20 Glamur
18:55 Upoznajte Parove
21:00 Parovi - Izbacivanje
02:30 Parovi - Live