Izvor:
25.02.2018 u 20:57
0

APSURDNO? Platio sat 42 miliona dolara, a otkucava jednom godišnje!

Sat će biti zakopan 150 metara ispod zemlje.

Džef Bezos, osnivač "Amazona" tvitovao je prvi snimak izgradnje neobičnog projekta koji on finansira, a koji se zove "Sat za 10.000 godina". Sat je dizajniran tako da precizno meri vreme 10.000 godina.

Njega će napajati solarna energija, a povremeno će morati i da ga navijaju posetioci koji se zateknu u planinama Sijera Dijablo u toku narednih 10 milenijuma.

Za Bezosa je sat ultimativni simbol razmišljanja unapred, ali za Denija Hilisa, kompjuterskog naučnika koji ga je osmislio, radi se o ostvarenju vizije.

– Želeo sam da izgradim sat koji će kucati jednom godišnje. Kazaljka koja će pokazivati vekove će se pomerati svakih 100 godina, a ptičica će se oglašavati svakog milenijuma – rekao je on.

Hilis je uspostavio "The Long Now Foundation", neprofitnu organizaciju posvećenu izgradnji sata za 10.000 godina i promovisanje razmišljanja o budućnosti civilizacija. Prototip sata je završen 31. decembra 1999, ali je 2011. počela izgradnja časovnika koji će biti visok oko 60 metara.

Časovnik će moći dugo da radi bez navijanja i sam će se napajati pomoću sunčeve energije, koja će mu pomagati i da ostane sinhronizovan sa solarnim podnevom i onda kada se Zemljina osa naradnih vekova bude pomerala.

Sat će imati i 20 ogromnih zupčanika teških oko 450 kilograma i ogromno klatno od titanijuma.

U blizini će se nalaziti i displej koi će posetiocima pokazivati trenutno vreme i datum kao i to kakav je položaj zvezda i planeta.

Još uvek nije poznato kada će ovaj ambiciozni projekat biti gotov.

Srbija danas
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter