Izvor:
03.03.2018 u 22:21
0

REŠENA DILEMA: Da li su zdravija bela jaja ili sa tamnom ljuskom? (foto)

Svi znamo da je smeđi pirinač bolji za naše zdravlje, kao i žuti od belog šećera, ali kakva je situacija sa braon i belim jajima?

Kada kupujetejaja u radnjama sigurno viđate različite boje ljuske. To vam verovatno unosi zabunu pa se možda pitate koja su zdravija.

Mark Dresner, menadžer američke unije odgovorio je na ovu dilemu.

– Odgovor je kratak – ne! Nema velike razlike u ukusu, iste su veličine i jedina razlika je u boji ljuske.

Rasa kokošaka određuje boju ljuske koja varira od savršeno bele, preko bež do zelene, a nekad i plave. Prema boji ušne školjke kokoške možete da odredite kakve će boje biti ljuska njenog jajeta. Bele ušne školjke znače belu ljusku, braon ili crvene braon ljusku.

Sve je u izgledu, dok u ukusu i sastavu nema razlike. Istog su ukusa osim ako se nekoj kokoški ne daje neka posebna hrana koja utiče na ukus njenog jajeta. Ukoliko kupci žele da saznaju nešto više o sastavu jaja koja kupuju onda treba da gledaju još nešto osim ljuske, piše thetakeout.com.

Iako nema velike razlike u blagodetima jaja, omega masne kiseline i nivo vitamina ne vidi se po ljusci i zavisi od toga šta je kokoška jela.

Ono što ljude zbunjuje kod boje je to što ih boje asociraju na različite stvari. Bela boja povezuje se sa belim kancelarijskim papirom koji deluje veštački, dok se bež boja jaja smatra više prirodnom i domaćom, pa samim tim i ta jaja izgledaju zdravije. A možda se samo vodimo time da su tamni pirinač i sećer zdraviji od svetlog, tj. belog.

Kurir
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter