Izvor:
13.03.2018 u 02:09
0

NAUČNICI OTKRILI VEČITU DILEMU: Šta nam psi poručuju oblizivanjem?

Sigurno ste se više puta zapitali zašto vaš pas gleda u vas, a uz to se i neprekidno oblizuje?

Do sada su naučnici smatrali da je oblizivanje mehanizam kojim se psi bore protiv stresa. Međutim, istraživači s brazilskog Univerziteta Sao Paolo imaju drugačije mišljenje.

U svojoj studiji došli su do zaključka da psi oblizivanjem zapravo reaguju na naše izraze lica i emocije, pre svega kad smo ljuti ili namrgođeni, piše Pet Magazine.

Istraživanje je obuhvatilo 17 zdravih, odraslih pasa kojima su istraživači pokazivali fotografije, i puštali video i audio snimke pozitivnih i negativnih emocija ljudi i drugih pasa.

– Okidač za oblizivanje uvijek su bili vizuelni – video-snimak ili fotografija, i to uvek onih na kojima su ljudi. I to ljuti ili namrgođeni ljudi. Dvaput su se češće i više oblizivali kad bi uočili negativnu emociju – objasnila je Natalija Albukerki, stručnjak za eksperimentalnu psihologiju pasa na Univerzitetu Sao Paolo.

Istraživači veruju da su psi ovaj mehanizam razvili tokom procesa pripitomljavanja kako bi se bolje razumeli i lakše komunicirali.

Kurir
Foto: Facebook/itsthemetapicture

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter