Izvor:
13.03.2018 u 03:14
0

REDAK OBLIK ALERGIJSKIH REAKCIJA: Evo kako izgleda biti alergičan na vodu! (foto)

Lekari još ne znaju šta joj tačno izaziva alergijske reakcije, ali strahuju da bi njeno stanje moglo da se pogorša.

Ajvi Lin Angerman iz Minesote pati od retkog oblika alergije na vodu (Aquagenic Urticara). To znači da ima alergijsku reakciju svaki put kada dođe u dodir sa vodom, a od ovoga boluje samo oko 100 osoba na Planeti. Alergije se pojavljuju u vidu svraba i koprivnjače.

Prema rečima doktora, Ajvi (18 meseci) je najmlađa osoba kojoj je dijagnostifikovana ova alergija, a potrebno je samo 15 sekundi kontakta sa vodom da bi se pojavila reakcija. Lekari joj za sada prepisuju antihistaminike, život u kući sa centralnom klimatuzacijom i konzumciju prečišćene vode. Ali doći će vreme kada će člekari morati da smisle šta da preuzmu dalje.

Ajvi ima reakciju i na telesne tečnosti kao što su urin i znoj, ali ne i kada pije vodu. Lekari još ne znaju šta joj tačno izaziva alergijske reakcije, ali strahuju da bi njeno stanje moglo da se pogorša.

Porodica je napravila kamapnju na fondrejzeru "GoFundMe" da bi skupila novac za lekarske tretmane i ispitivanje alergije.

Kako je otkriveno da je Ajvi alergična na vodu?

– To je bio proces eliminacije, lekari su polako izbacivali jednu po jednu namirnicu da bi videli na šta je alergična. Morali smo to da radimo i sa svim šamponima i sapunima koje je imala – kaže betani Ajvina majka.

Ajvini roditelji su isprobavali čak i da je kupaju u različitim gradovima, sa različitim vodovodnim sistemima, ali na sve je imala istu reakciju. Danima kada je kupaju roditelji moraju da budu sigurni da su joj dali lek par sati pre toga.

– Moramo stalno da budemo okruženi misleći o tome šta su sve potencijalni okidači za njenu alergiju, moramo da mislimo i o tome na koje sve načine može da dođe u kontakt sa vodom, a načina je mnogo, ako počne da se znoji, ako joj pelena nije promenjena odmah, ako iznenada počne kiša – kaže Betani.

– Ajvi voli da bude u vodi i sve ovo je poražavajuće za nju – kaže Betani.

Ajvi je tako mala, pa ne može da razume zašto ne može da provodi vreme u vodi. Isto tako ne razume zašto je sve toliko svrbi i boli kad izađe iz vode. Nedeljno sme da se kupa samo jednom.

– Teško je objasniti ljudima njeno stanje, svi se čude kkao je moguće uopšte buiti alergičan na vodu. Ali, su svejedno puni poidrške i razumevanja i to nam mnogo znači – kaže Betani.

Telegraf
Foto: Facebook/Brittany Angerman

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter