Može li avion biti hakovan tokom leta?

Pre odlaska na daleki put, mnogi turisti razmišljaju o bezbednosti avionskog saobraćaja.

Prema podacima iz prošle godine, za to nema prevelikog razloga, jer u 2017. na komercijalnim letovima nije zabeležena nijedna "velika" nesreća. 

Ipak, sa napretkom tehnologije putnike sve više počinje da muči i sledeće pitanje – da li je moguće hakovati avion? 

Broj aviona i letova sve se više povećava, a tehnologija je iz dana u dan sve "pametnija". S obzirom na te činjenice, jasno je da se sve više i više pojavljuje potreba za dobrim i iskusnim pilotima. 

Ipak, planovi avioindustrije vode ka tome da se najpre smanji broj pilota u avionu na jednu osobu, a da za nekoliko godina (ili decenija), više uopšte ne bude potrebe za pilotom, već da tehnologija sama upravlja letelicama. 

"Avion bi mogao da leti i bez pilota. Radi se na tome da avionima za prevoz tereta upravlja samo jedan pilot, a sledeći korak je definitivno avion kojem neće biti potrebni piloti", objašnjava vazduhoplovni stručnjak Dejvid Gliv za britanski Ekspres. 

Ideja je svakako smanjenje troškova, ali i faktora "ljudske greške", a već i danas veliki deo toga u avionu obavlja tehnologija. 

Pitanje koje stoga sve zanima jeste da li je moguće hakovati avione? 
"U ovom trenutku, tako nešto je neizvodljivo. Čak i kad bi haker ušao na neki način u telefonski sistem aviona, on nije povezan s uređajima za letenje, tako da nema straha od hakovanja", kaže Gliv. 

Da li će to postati izvodljivo u budućnosti, kada avioni postanu autonomni, teško je reći, ali ipak, verovatnoća za to je, prema ovom britanskom stručnjaku, skoro nikakva.

 

b92.net
Foto: pixabay.com, YouTube Printscreen/BRONPIT

Pratite nas na društvenim mrežama

Preporučene vestiPodeli novost