Izvor:
24.03.2018 u 21:45
0

USREĆITE LJUBIMCA: Ako imate mačku ovo morate da znate!

Mačka je idealni urbani kućni ljubimac zato što može dugo da ostane sama kod kuće.

Ipak, najbolji savet je nabaviti dve mace koje će jedna drugoj praviti društvo, jer stara nemačka izreka glasi: "Mačka se gaji u paru".

Oni koji rade između osam i deset sati dnevno, pre se odluče da u svoj dom dovedu mačku jer je samostalnija od psa. Nije je potrebno izvoditi napolje, poznate su i kao velike spavalice, a sasvim lepo umeju da se zabave i same, piše Pet Magazine.

A da li su mačke zaista toliko samostalne kao što se misli?

Nije retkost da se budućim vlasnicima savetuje da ne udome (ili kupe) jednu već dve mačke. Mnogima je to preveliki zalogaj jer im se čini da je briga o dve životinje i – dvaput zahtevnija.

Međutim, da li je baš tako?

U početku, kad vlasnik udomi ili kupi mače, neće biti nikakvih problema zbog toga što je mezimac nekoliko sati tokom dana sam. Ali vremenom može doći do ispoljavanja nervoza kojima su mačke sklone jednako kao i ljudi. Otuđenje i život u velikim gradovima donose nervzu kako ljudima tako i životinjama. Jedna mačka će u početku divno funkcionisati u domu, i čovek će joj se posvetiti. Međutim, kako bude rasla, bivala sve duže sama i ne toliko u centru pažnje tu će doći do problema i mačka može da ispolji probleme u ponašanju. Na početku možete uzeti jednu mačku, ali savet je da ubrzo uzmete i drugu. Ali najbolje je dve odjednom – savetuje Svetlana Lalović iz Felinološkog društva "LePETit" i prvi međunarodni mačji sudija iz naše zemlje.

Samostalnost mačaka se, prema njenim rečima, odnosi na to da vlasnici mačaka nisu u obavezi da trče kući i tri puta dnevno ljubimca izvode u šetnju ili da obave nuždu.

U Švedskoj i Nemačkoj udruženja i organizacije koje se bave udomljavanjem životinja imaju pravilo da isključivo udomljavaju dve ili više mačaka u isti dom.

Nije retkost ni da prilikom razmišljanja o ljubimcu, naročito ako se razmatra dovođenje dve životinje u dom, mnogi pokolebaju i zbog finansija. Nažalost, veliki broj ljubitelja životinja u našoj zemlji jedva spaja kraj s krajem, pa od ljubimca odustanu jer strahuju da neće imati novca za kvalitetnu i potrebnu brigu o njima. Da li je to razlog da se pokolebamo?

Mačke malo jedu, to je zaista količinski smešno. Moje četiri mačke jedu kao jedan pas srednje veličine. Prosečna mačka ima od četiri do pet kilograma i zaista malo jede. Kad su u društvu, dešava se često da će jesti i manje nego kad su same. Isto kao ljudi, i mačke znaju da jedu iz dosade ako su same. Kad imaju društvo i zanimaciju, a mačke jesu radoznala i aktivna bića, onda će manje i jesti.

Alo.rs
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter