Izvor:
30.05.2018 u 23:28
0

ŽELITE DA ZATRUDNITE? Vodite računa o namirnicama koje jedete!

Svi već znamo da je riba odličan izvor vitamina D i omega-3 masnih kiselina, zdravih po srce. Ali, postoji još jedna dobrobit – riba i morski plodovi mogu vam poboljšati libido i čak pomoći da zatrudnite, tvrdi novo istraživanje Škole javnog zdravlja T.H. Čen na Harvardu.

U studiji je učestvovao 501 par koji pokušava da dobije dete. Oni su četiri godine uzimali morsku hranu, uključujući ribe i ostrige, te pratili učestalost seksualnih odnosa u tom periodu. Istraživači su ih pratili tokom godinu dana ili dok partnerke nisu zatrudnele.

Otkriveno je su da muškarci i žene, koji su jeli više od dva obroka morske hrane nedeljno imali više seksa od onih koji su je konzumirali u manjim količinama i brže su začeli dete.

Čak 92% parova koji su jeli ribu i ostrige više od dva puta nedeljno začeli su dete do kraja prve godine. Muškarci i žene koji su uzimali najviše morske hrane – više od osam obroka mesečno – imali su 22% više šansi da zatrudne.

Ipak, autori nisu sigurni da li je morska hrana uticala na povećanje njihovog libido i začeća, ukazuje portal Prevention.com.

– Iako smo svi čuli da riba i ostrige deluju kao afrodizijak zbog visokog nivoa cinka, istraživači u novoj studiji nisu merili nivoe cinka, pa nisu mogli da dokažu vezu. Takođe je moguće da parovi koji su uzimali više morske hrane prosto provodili više vremena zajedno uz obroke (a samim tim i noći) – kaže autorka studije Odri Gaskins.

– Ovo je značajno jer žene često osećaju potrebu da izbegavaju ribu pre i tokom trudnoće, zbog zabrinutosti oko nivoa žive – ističe Gaskins.

Međutim, trudnice bi trebale da jedu što je moguće više ribe, jer je omega-3 ključna za prenatalni razvoj. Vaše telo i plodnost mogu imati samo dobrobiti od morske hrane, zaključak je studije.

Srbija danas
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter