Izvor:
31.05.2018 u 13:49
0

DEVETI PUT ZAREDOM POBEDNIK: Najbolji svetski grad za život u srcu Evrope!

U konkurenciji 231. svetskog grada, glavni austrijski grad Beč i ove godine, deveti put zaredom, proglašen je najboljim gradom na svetu kada je reč o kvalitetu života, rezultati su studije globalne konsultantske kompanije "Merser". Beograd je poboljšao svoj skor za 18,3 odsto, ali je to i dalje skromno 139. mesto.

Uz sve svoje pogodnosti koje uživaju stanovnici ovog grada, on vam nudi idealnu mešavinu imperijalističke tradicije i veoma moderne arhitekture. Kulturnih dešavanja u ovom gradu ima u izobilju, dok znamenitosti, spomenika i kulturne baštine ima na svakom koraku. Njegovi simpatični kafei, vinski podrumi i karakteristični šarm će vas od prvog dana omađijati.

Grupa Merser već 20 godina sprovodi svoje godišnje istraživanje kako bi pomogla kompanijama i organizacijama da procene plate za svoje radnike u inostranstvu. U istraživanju se upoređuje četrdesetak raznih činilaca poput političke stabilnosti, infrastrukture, zdravstvene zaštite, obrazovanja, stepena kriminala, rekreacije, kulture, brige o životnoj sredini, ličnih sloboda…, na način da se zbrajaju bodovi u svim kategorijama – političkoj, socijalnoj i privrednoj.

Među prvih dvadeset gradova malo je promena u odnosu na prošlogodišnju lestvicu.

Drugo mesto je pripalo švajcarskom Cirihu, a treće Oklandu na Novom Zelandu. Slede Minhen, Vankuver, Dizeldorf, Frankfurt, Ženeva, Kopenhagen, Bazel, Sidnej, Amsterdam, Berlin, Bern, Velington, Melburn, Toronto, Luksembourg, Otava i Hamburg.

Najbolje rangirani grad Velike Britanije je definitivno London koji je zauzeo 41. mesto, što znači da je pao za mesto u odnosu na prošlu godinu zbog velikog saobraćajnog i industrijskog zagađenja. Slična je sudbina zadesila i Pariz koji je ove godine pao sa 38. na 39. mesto.

Mnogo bolje nego prošle godine stoje glavni gradovi zemalja istočne Evrope: Beograd je 139. s poboljšanjem ukupnog skora od 18,3 odsto, Zagreb je 98. sa poboljšanjem od 15 odsto, Sarajevo 159. s poboljšanjem od 21,5 odsto. Ljubljana je zauzela 75. mesto

– Glavni činioci za bolje rangiranje istočnoevropskih gradova su poboljšanje zdravstvenih usluga, lična sigurnost, poboljšanja u prevozu, u rekreativnim sadržajima i u pratećoj gradskoj infrastrukturi, kao i opšte poboljšanje životnog standarda – rekla je viša partnerka i predsednica Merserovog odeljenja EuroPac regije Martin Ferland.

Na začelju liste su, kao i prethodne godine, Bagdad, Bangui, Sana, Port-o-Prens, Kartum, N'Džamena, Damask, Brazavile i Kinšasa.

Beč je nedavno proslavio 150 godina od rođenja poznatog umentika Gustava Klimta, čija je slika “Poljubac” najpoznatije umetničko delo Beča, kao i jedna od najpoznatijih slika u svetu. Ovaj umetnik i njegovi savremenici oblikovali su jedan period Beča i njegove kulture, kako to niko do tada nije učinio.

U zavisnosti od toga da li ćete Beč posetiti na proleće, leto, jesen ili zimu, vaše iskustvo i doživljaj grada bitno će se razlikovati. U toku karnevalske sezone, ovaj grad bude odeven u glamur – u njemu se održava preko 400 balova, izvođenja klasične muzike, degustacije raznih vina i još mnogo toga. Najobičnija šetnja kroz praznične pijace ovog grada tokom zime, pretvoriće se u šetnju kroz simpatični i šarmantni svet iz bajke.

Među najpoznatijim građevinama u ovom gradu su Imperijalna palata i "Schönbrunn". Oni se izdvajaju među ostalim arhitektonskim zdanjima kao pravi bastioni imperijalističke moći. Kao kontrast, ovaj grad je postao jezgro modernog dizajna. Tokom protekle decenije, živahna i internacionalno renomirana scena dizajna razvila se u Beču. Možete pratiti interesantnu istoriju dizajna u Beču natrag sve do njenih korena u Muzeju primenjenih umetnosti ili u Leopold Muzeju.

Srbija danas
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter