Izvor:
02.06.2018 u 15:09
0

RUŽIČASTA MISTERIJA: Ni naučnici ne mogu da objasne ovo jezero! (VIDEO)

Boja jezera ne menja se tokom cele godine, a voda ostaje roze, čak i ako se stavi u posudu.

Prvi zapis o ružičastom jezeru na otoku Midl u zapadnoj Australiji potiče iz 1802. godine. Britanski pomorac i hidrograf Matju Flinders usidrio se kod ostrva na putu za Sidnej.

Tokom 19. veka Midl su nastanjivali lovci na tuljane i kitove, a početkom 20. veka na delu jezera napravljena je solana, koja je ubrzo napuštena.

Ni danas nije tačno poznato čemu jezero Hilier duguje svoju jedinstvenu ružičastu boju. Grupa naučnika 1950. godine istraživala je uzroke boje jezera, ali uzorci jezerske vode nisu sadržali tragove algi, koje inače najčešće daju boju vodi.

Ipak, pretpostavlja se da je ružičasta boja jezera, poput sličnih fenomena, rezultat visoke slanosti i prisutnosti algi koje vole so.

Za razliku od drugih ružičastih jezera koja menjaju boju u skladu s promenama temperature, jezero Hiler je ružičasto tokom cele godine, a voda ostaje ružičasta čak i kada se sipa u neku posudu.

Jezero je dugačko oko 600 metara, okruženo šumom eukaliptusa i čajevca, a od okeana ga deli usko područje peščanih dina.

Ono je i ogromna turistička atrakcija, a zahvaljujući visokom nivou soli, na njemu bi sigurno bilo zanimljivo plutati. Ipak, budući da se ostrvo koristi samo u istraživačke svrhe, kupanje nije baš učestalo.

Alo.rs
Foto: Youtube-printscreen

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter