Izvor:
20.06.2018 u 10:10
0

OBRATITE PAŽNJU: Ako vaše dete ima duži domali prst od kažiprsta, može imati loše osobine!

Nivo ovog hormona utiče na rast prsiju, ali i na ponašanje

Austrijski stručnjaci sa Univerziteta u Beču posmatrali su navike dečaka i devojčica pa su otkrili da oni s višim nivoima testosterona nerado dele svoje stvari s drugom decom, čak ni sa svojim prijateljima. Konkretno, tokom studije nisu želeli da dele s drugima nalepnice koje su dobili. Ta deca imaju kraći kažiprst od prstenjaka, a osim što su sebična, po nekim istraživanjima znaju biti i agresivnija.

Poznato je da deca izložena većim nivoima testosterona u majčinoj utrobi imaju duži domali prst od kažiprsta. Naime, taj hormon utiče na rast prstiju. Antropolozi tvrde da povišeni nivo testosterona tokom trudnoće dovodi do tzv. efekta maskulinizacije i kod dečaka i kod devojčica. Nivo testosterona ostaje visok tokom odrastanja.

Istraživanje su sproveli s 45 mališana u dobi od šest do devet godina. Neke od njih zamolili su da povedu svoje prijatelje iz razreda kako bi videli hoće li to uticati na rezultate. Na početku istraživanja izmerili su im prste – kažiprst i domali prst. Na taj način su odredili nivo testosterona kojima su bili izloženi u maternici – ta metoda poznata je pod nazivom 2D:4D razmera.

Oni koji su se razvijali izloženi većim količinama tog hormona u maternici, imali su manji kažiprst od domalog.

Potom su im dali nalepnice i gledali šta se događa kada treba da ih podele s vršnjacima. Iznenadili su se otkrivši da su deca, koja su tokom razvoja u maternici bila izložena većim nivoima testosterona, manje delila nalepnice od ostalih – bez obzira jesu li ih trebala dati prijateljima iz škole ili drugoj deci.

Dr. Lisa Horn kazala je kako su razlike između njih i ostalih mališana, kada je spremnost na deljenje u pitanju, neverovatne. Naučnici ne znaju kako bi to objasnili, ali pretpostavljaju kako bi se tu moglo raditi o kompetativnoj strategiji kojoj su skloniji muškarci, deljenje se smatra ženskom vrlinom.

Istraživanja, takođe, pokazuju da visoke količine testosterona u maternici mogu dovesti do povećanog rizika od razvoja ADHD-a, Turetovog sindroma i autizma. Niske količine tog hormona povezane s većim rizikom od razvoja bolesti koje su češće kod žena, kao što su anksioznost i depresija.

Izvor: Espreso
Foto: Facebook/Mabel Katz

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter