Izvor:
14.07.2018 u 14:58
0

IZBEGNITE RAZVOJ BAKTERIJA: Da li je pre mašinskog pranja potrebno isprati sudove od hrane?

Prljave sudove redovno isperemo pod mlazom vode, a tek onda ih poređamo u mašinu. Ne samo da time proces pranja postaje duži i teži, nego je to i potpuno bespotreban korak.

Savremene mašine za posuđe imaju pametan senzor koji sam odlučuje koliko treba da traje ciklus pranja i koju će temperaturu koristiti. Čak i kada uvek koristite isti ciklus, na modernoj mašini on nikada neće biti sasvim isti, u zavisnosti od posuđa.

U toku pretpravanja, naime, senzor snima koliko ostataka hrane otpalih sa posuđa ima u mašini.

Logika većine ljudi je da time što speremo ručno ostatke hrane, posuđe u svakom slučaju postaje potpuno čisto posle mašinskog pranja.

Ispostavilo se da je to potpuno pogrešno uverenje. Jer, recimo da ste isprali masne tanjire, a ostavili masnu posudu u kojoj ste kuvali ručak. Senzor u tom slučaju neće biti spreman da očisti tu masnu posudu.

Tako, ako vam se desilo, a sigurno jeste, da nakon pranja otvorite mašinu i zateknete sve posude potpuno čiste osim jedne koja kao da nije videla mašinu – sada znate zašto je to tako.

Osim toga što vam posuđe nije savršeno slično, pravite još jedan problem, a sve iz najbolje namere.

Na ovaj način se mašina brže prlja i postaje podložnija razvoju bakterija.

Dakle, savetuju proizvođači, samo uklonite sa posuđa baš, baš velike ostatke hrane i ne ispirite ništa. Umestgo toga, redovno čistite filter i sve će biti u redu.

Izvor: Kurir
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter