Izvor: Happy BSC
01.11.2021 u 21:06
0

VULETIĆ ZA „ĆIRILICU“: Eskobarova rečenica da je Srbija ključ stabilnosti u regionu ima sasvim drugačije značenje!

-Da li mogu da se povežu i Republika Srpska i Kosovo, i događaji u Crnoj Gori? Da li je ovo jedna akcija Zapada- ono što su oni želeli da preurede Balkan i sve pripadnike teške artiljerije su pozvali da učestvuju u toj akciji-pitao je Marić Vladimira Vuletića. 

PROČITAJTE JOŠ:KRIVOKAPIĆ DOLAZI U SRBIJU: Sastanak sa Brnabićevom u sredu

Vuletić je odgovorio: 

-Sva ova pitanja imaju veze sa globalnim procesima, barem nama koji smo u sve to kao narod uključeni. Upravo rat u BiH je poslužio kao krucijalni primer i bilo je jasno da čitava ova priča sa balkanskim događajima  je nešto što se mora sagledati iz tog ugla. Ono što je činjenica je da kada Amerikanci govore o ovom prostoru oni kao cilj ističu stabilnost regiona. Da se razumemo kada kažemo stabilnost-to je mogućnost za ekonomski razvoj. Problem BiH je nešto drugo. Tamo se ekonomija bazira na izvozu sirovina iako imaju resurse za drugačije stvari. Suštinsko pitanje je kako je moguće obezbediti stabilnost u BiH? SAD kao hegemon na ovom prostoru imaju svoju viziju. Da im je to bio interes, sigurno bi se sačuvala Jugoslavija koje je bila jedan oblik održavanja stabilnosti na ovom prostoru, ali to je neka druga tema koja je stara 20 godina. 

PROČITAJTE JOŠ: 

PRIJATELJSKI SUSRET SA ANGELOM MERKEL: „Uvek je zadovoljstvo videti velikog lidera i prijatelja“ (FOTO)

-Eskobar je rekao da je Srbija ključ stabilnosti u regionu- to je rečenica koja nacionalistie u Srbije neće obradovati. To znači da Srbi moraju da prihvataju neke njihove ideje. Dejton je omogućio kraj rata. U BiH od trenutka kada je rat završen pa do danas imamo dve tendencije. Međutim, to je na lokalnom nivou. Suštinsko pitanje je šta se želi postići u ovom regionalnom kontekstu. Da prevedem tu Eskobarovu stabilnost: da imate državice koje već imate na Balkanu, koje su nastale raspadom Jugoslavije, koje bi bile nezavisne države i koje bi držale jedna drugu u nekoj vrsti straha i nekoj vrsti ravnoteže. Time bi se i olakšalo vršenje pritiska na bilo koju od tih država kada je reč o nekakvim interesima koje su SAD potrebne. To je cilj. 

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter