Izvor: kurir.rs
02.10.2020 u 08:42
0

Širom Srbije od ranih jutarnjih sata penzioneri okupirali Domove zdravlja

Veliki odziv građana za imunizaciju protiv influence već prvog dana, da ne dobiju grip ako se sudari s koronom

Vakcinacija protiv sezonskog virusa gripa počela je juče, a u domovima zdravlja širom Srbije od ranih jutarnjih sati bili su penzioneri. Vakcinacija je ove godine posebno važna u slučaju da se sudare koora i grip.

U Domu zdravlja Savski venac bila je nekolicina najstarijih sugrađana, koji su prema već zakazanim terminima dolazili kod lekara opšte prakse po nalog za vakcinaciju, nakon koga su i vakcinisani. Dr Zoran Bekić, v. d. direktora DZ Savski venac u Beogradu, za Kurir ističe da je imunizacija protiv gripa u ovom periodu neophodna i da imaju dovoljan broj vakcina.

Nema straha

– Ako se pacijent vakciniše, u slučaju da dobije temperaturu, lekari će lakše posumnjati na koronu. Ako je vakcinisan protiv gripa, isključen je grip. Lekari će brže moći da postave dijagnozu korona infekcije i znaće da odreaguju na pravi način. Bojimo se da veliki broj pacijenata, koji može da zapljusne zdravstveni sistem, može biti i dodatno opterećenje u postupku adekvatne i pravovremene dijagnoze – objašnjava Bekić.

Red da primi cepivo čeka i Svetlana Kovačević (70), koja se redovno vakciniše protiv gripa jer ima i malignu bolest.

OVO MORATE ZNATI

Donald i Melanija Tramp pozitivani na korona virus!

AZERBEJDŽAN TVRDI: Jermenija pretrpela velike gubitke

MONSTRUOZNO! Dovela sam sina (7) da vidi Srbiju, а rođak (16) ga je odveo u štalu i SILOVAO!

VESIĆ UPOZORIO: Beograd najveće ŽARIŠTE!

– Imam dobro iskustvo s vakcinom protiv gripa, nikakvih nuspojava nisam imala, a i neograničeno poverenje u moju doktorku. Posle šest operacija i karcinoma, ne plašim se, štitim se koliko mogu. Zahvaljujući vakcini bar grip dosad nisam imala – kaže ona.

U Užicu je do 11 časova vakcinu primilo čak 127 ljudi.

– Dobili smo 3.915 doza, očekujemo još jednu isporuku. Vakcinaciju ćemo obavljati u svih 11 ambulanti – kaže zamenik direktora DZ Užice dr Nikola Malidžan, dok Užičanin Zoran Mijailović ističe da se redovno vakciniše: – Dijabetičar sam i na vakcinaciju sam se odlučio ne iz nekog straha, nego radi preventive.

U Kraljevo je stiglo 4.600 doza, potvrdila je načelnica Odeljenja za zdravstvenu zaštitu odraslog stanovništva dr Sonja Čelebić i dodala da lekar pre vakcinacije obavezno proverava da li je pacijent zdrav, a tek onda piše nalog za cepivo. Kraljevčanin Milomir Šćelović kaže da je lane prvi put primio vakcinu i da je od tada rešio da se vakciniše svake godine: – Slušam preporuke lekara. Kada kažu da treba da se primi vakcina, znači da treba.

Punom parom

Glavna sestra kikindskog DZ Mira Pećanac naglašava da se redovno vakciniše protiv sezonskog gripa i da je u tom gradu veliko interesovanje za vakcinisanje, zbog čega rade punim kapacitom.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter