Izvor: HappyBSC
12.01.2022 u 08:48
0

STAROVIĆ ZA HAPPY TV: Uveren sam da će građani PODRŽATI IZMENE USTAVA! To je siguran put ka progresu!

Državni sekretar u Ministarstvu inostranih poslova, Nemanja Starović govorio je o značaju promene Ustava u Srbiji na referendumu koji je zakazan za 16. januar. 

Starović je u jutarnjem programu na Happy TV objasnio zbog čega je važno da podržimo izmene Ustava. 

-Izmena Ustava se odnosi na segment pravosuđa, odnosno na promenu procedure izbora nosioca najviših pravosudnih funkcija kako u sudstvu, tako i u tužilaštvu. Svestan sam činjenice da veliki broj naših sugrađana nije  lično zainteresovan jer po prirodi stvari nemaju direktnog kontakta sa pravosuđem. Suština je u tome da nema ni jednog razloga zašto građani ne bi podržali ove ustavne promene jer nam je svima u interesu da postoji veći stepen nezavisnosti pravosuđa, samim tim je i veći stepen stručne odgovornosti, a time će se povećati i efikasnost našeg pravnog sistema. Ovo je vrlo važno kako bi sudstvo bilo efikasnije jer je to od velikog značaja za funkcionisanje naše države, našeg političkog, ali i privrednog sistema. Pozivam sve da izađu na referendum i podrže promene.

-Važno da je participacija bude značajna. Svestan sam da izlaznost neće biti toliko velika kao što je to slučaj sa parlamentarnim  ili predsedničkim izborima. Verujem da će se značajni broj građana odazvati. Na taj način šaljemo poruku da u demokratskom sistemu su građani nosioci suvereniteta. Na građanima je da donesu najbitnije odluke, ključne odluke, kao što je sada to pitanje nezavisnosti pravosuđa. Procedure  za izmenu Ustava su takve da je neophodno direktno izjašnjavanje  građana. 

-Rad pravosuđa se reflektuje na živote svakoga od nas. Vrlo je važno da pravosuđe u Srbiji bude efikasnije, da postoji veći stepen odgovornosti i da se striktno poštuje to načelo podele vlasti. Ne razumem veći deo kritika koje cirkulišu u javnosti. S jedne strane imamo ljude koji se načelno zalažu za put Srbije ka Evropskoj Uniji, mnogi od političkih aktera pokušavaju da tu priču monopolizuju, a u isto vreme ne podržavaju ustavne promene ili čak pozivaju da se bojkotuje ili da se glasa protiv. To je veliki stepen licemerja. 

-Ovim ustavnim promenama se menja balans u panelima koji biraju nosioce sudskih, odnosno, tužilačkih funkcija, smanjuje se uloga Parlamenta kao zakonodavne vlasti, a povećava se zastupljenost i uloga samih stručnih tela bilo da govorimo o izboru sudija ili tužilaca. Mogu da razumem da postoji određena doza skepse i kritike, ali ne razumem i ne mogu da podržim manipulacije kojima svedočimo. Ovo je svakako deo naše evropske agende iako se ne radi ni o kakvom diktatu koji dolazi iz Brisela. Ako mi želimo da nastavimo naš put ka EU moramo biti svesni da smo se obavezali za određeni paket reformi koji ćemo sprovosti. 

-Ne mogu da razumem ni manipulaciju u kojoj se govori da će biti promenjena preambula koja se odnosi na KiM. To je toliko dalkeo od istine! Ne menja se ni jedno slovo ustavne preambule. Ništa što se tiče našeg suvereniteta i  integriteta neće biti promenjeno. Vrlo je bitno da te manipulacije odbacimo! 

-Naš napredak na tom putu ka EU je direktno povezan sa onim što se percipira kao nekakva politička stabilnost, politička izvesnost i da je sigurno da veliki broj investitora iz EU, a posebno iz Nemačke,  gleda gde se Srbija na tom evropskom putu nalazi kada donose odluke oko svojih investicija. Kada bismo imali zastoj na tom putu, mi bismo imali velikih problema sa privlačenjem tih investitora i to bi se odrazilo na naše makroekonomske pokazatelje, na našu fiskalnu stabilnost i teško da bismo mogli govoriti o isplaćivanju pomoći građanima, o rastu penzija, o rastu plata u javnom sektoru i svemu onome što čini progres-rekao je Starović. 

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter