Izvor: Tanjug
25.06.2020 u 13:16
0

ĐUKIĆ: EU neće sporednu ulogu,Hoti nije dorastao pregovorima!

Ambasador Srećko Ðukić ocenio je danas da je podizanje optužnice protiv Hašima Tačija pokazalo da se EU ne miri sa sporednom ulogom u pregovorima, a odustajanje prištinskog premijera Avdulaha Hotija od odlaska u Vašington na sastanak koji je inicirao Ričard Grenel za suboru sa predstavnicima Beograda i Prištine, da on nije dorastao pregovorima.

– Daleko je od toga da je Hoti dorastao u svim finesama dijaologu kao što je to Tači koji godinama vodi pregovore sa Vučicem i Dačićem – rekao je Ðukić.

Ðukić kaže da je malo ko očekivao da će optužnica biti podignuta u trenutku kada su dogovoreni ključni razgovori Beograda i Prištine u Beloj kući a koji su trebalo da budu vema važni ne samo za nas već i za Vašington, za spoljnopolitički imidž SAD i važan poen za Trampa pred izbore.

– Postavlja se pitanje ko je ažurirao proces u sudu i podstakao da se desi u tako ključnom trenutku veoma neopovoljnom za SAD, pre svega za Grenela koji je počeo da “greneluje“, kao što je Holbruk “holbrukovao“ i bio grub – rekao je Ðukić, bivši ambasador u Belorusiji.

Po njegovim rečima, u odgovoru treba uzeti u obzir odnose EU i SAD koji su po skoro svim pitanjima veoma loši i nema tačke u kojima im se politike podudaraju, uključujući i same pregovore Beograda i Prištine.

OVO MORATE ZNATI

Dr Darija Kisić najavljuje ZATVARANJE NOĆNIH klubova: Ovo se mora

BESAN KAO RIS! Veljku Ražnatoviću pretukli druga i sad Milu šalje brutalnu poruku! (FOTO)

PONIŠTENO! Ponovo glasanje u Šapcu

NOVA PRAVILA ZA SRBE! Hoćete u Hrvatsku, onda morate da prođete sve ovo!

Podsetio da je Tači do skora tvrdio da neće primiti Lajčaka, stavio je sve na američki ulog … i dodao da ima izgleda da je iza svega EU i da je ona zakočila proces pregovora akrtivirajući optužnice u Specijalnom sudu.

– EU se ne može pomiriti da u pregovorima igra sporednu ulogu ili nikavu“,ocenjuje Ðukic, inače odličan poznavalac međunarodnih odnosa, uz podsećanje da je EU mnogo uložila uložila i u Srbiju i Kosovo, u izgradnju poverenja, da je godinama je vodila pregovre, napravila Briselski sporazum…

Tako da Briselu, kako kaže, odgovara da se na neko vreme odlože pregovore, dok u tom procesu ne dobije ulogu kojamu prirodno pripada, jer, podseća, reč je o integraciji zapadnog Balkana gde EU odnosno da Berlin i Pariz ne može da igra imarginalnu ulogu i budu sporedni igrači.

– Sada smo na novom početku i on će po svemu sudeći biti evropski početak u kojem će morati na novi način da se dele karete između Evrope i SAD – smatra on.

Ðukić uz to dodaje da veruje da će tu i Rusija dobiti svoje mesto po prirodi stvari i odnosa.

Bez trougla velikih – Moskve, EU Brisela i Vašingtona ni do sada nije bilo rešenja za krize na teritoriji bivše SFRJ, podsetio je on.

A kada je reč o predlogu optužnice protiv Hašima Tačija , ocenjuje da sve to ipak pokazuje da je pravda koja se tiče zločina OVK spora ali dostižna, uz opasku da ostaje da se vidi koliko će tužilac i sud uspeti da uradi više nego u slučaju bivšeg premijera Ramuša Haradinaja koji je kroz sudski proces prošao kao „pas kroz rosu“ i praktično je oslobođen i čist za sve što je činio na Kosovu.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter