Izvor: BSC HAPPY
24.01.2023 u 12:45
0

Aleksandar Raković za „AKTUELNOSTI“: Specijalna operacija mora da se završi osvajanjem Kijeva, „majke ruskih gradova“!

U emisiji "AKTUELNOSTI" na kanalu TV HAPPY razgovarali smo o događajima koji su obeležili 334. dan ruske specijalne vojne operacije u Ukrajini. Od najznačajnijih informacija izdvajamo novu ofanzivu ruskih snaga u regionu Zaporoške oblasti, dok obaveštajne službe Rusije upozoravaju da Kijev raspoređuje snage oko nuklearnih elektrana.

O ovim i ostalim informacijama povezanim sa sukobom u Ukrajini razgovarali smo sa našim gostima: sociologom prof. dr Milimirom Mučibabićem, pilotom Stevanom Ignjatovićem i naučnim savetnikom dr Aleksandrom Rakovićem.

Aleksandar Raković izjavio je da su sve češći zahtevi Ukrajinaca zapadnim saveznicima za teškim naoružanjem upravo zbog toga što Kijev očekuje rusku ofanzivu.

„Zato što se očekuje ruska ofanziva, verovatno na više frontova, i sa juga, i sa istoka, pretpostavlja se i iz Belgoroda ka centralnom delu istočne Ukrajine, a najverovatnije i iz Belorusije prema Kijevu. Onda oni vide da Rusi ne staju, da ruske snage pojačavaju svoje delovanje i imaju nameru da dalje pomažu Ukrajince kako bi se ovaj rat prolongirao, ali svakako bez mogućnosti da Ukrajina pobedi u ovom sukobu“, izjavio je Raković.

Naučni savetnik potsetio je da, ako Rusi prisajedine Odesu, Srbija i Rusija će biti povezane Dunavom i to bi predstavljalo jednu novu situaciju u regionu.

„Rusi će sigurno, ova mala ofanziva koja ide prema Zaporožju, pretpostavljam da može biti povezana sa tim da se tu preko Dnjepra prelazi pa dalje ide prema Nikolajevu, Hersonu i Odesi, jer Rusi će sigurno ići na to da Odesu prisajedine Rusiji i da izađu na Dunav na tom prostoru kod Izmailja i tu onda nisu ni nama daleko. Mi smo na Dunavu, oni su na Dunavu, Dunav je međunarodna voda i to je jedna nova potpuno situacija i na našem prostoru“, smatra Raković.

On se osvrnuo i na oprezan odnos nemačke prema isporuci tenkova Ukrajini.

„Ovo što sada Nemačka radi je uslovljeno i njenim resursima, oni imaju za još oko četiri meseca resurse, posle toga neće imati nikakve resurse ili skoro nikakve resurse da pomažu Ukrajini. Prema tome to je za njih pitanje i njihove bezbednosti i stabilnosti u Nemačkoj“, dodaje Raković.

Naučni savetnik izjavio je da veruje da će Rusija ići do kraja, a prema ruskoj logici, specijalna vojna operacija treba da se okonča zauzimanjem Kijeva.

„Ta specijalna operacija po logici, pokušavam da gledam neku rusku logiku, ona mora da se završi osvajanjem Kijeva, odnosno odlaskom ukrajinske vojske iz Kijeva, jer Kijev je „majka ruskih gradova“ i logično je da linija razdvajanja između onoga što će ostati Ukrajina – to je na zapadu i ostatka koji će biti deo Rusije bude na liniji Žitomir – Vinica. To je potpuno logično i očekivano jer tu su identiteti razdvojeni striktno na taj ukrajinski unijatski, koji je jedan potpuni konstrukt, ali jedan rusofobni konstrukt koji je monstuozan i koji svoj identitet kao kancer počeo da širi po ostatku Ukrajine.Taj kancer je dosegao do čisto ruskih prostora poput Harkova, Odese Mariupolja, stoga Rusi, ako hoće da završe ovo sve uspešno, oni moraju da idu do kraja. Oni i idu u ovakvim sukobima do kraja. Putin je o tome govorio, o „majci ruskih gradova“, o ulozi Kijevske Rusije i Novorusije u ruskoj državi. Sa tim u vezi verujem da će ići do kraja“, zaključio je naučni savetnik

Emisije „AKTUELNOSTI“ možete pratiti i na zvaničnom Youtube kanalu: Aktuelnosti TV Happy 

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter