Izvor: BSC HAPPY
26.01.2023 u 21:41
1

Dr Dragan Petrović za „AKTUELNOSTI“: „Rusija ima sve karte u svojim rukama i nedostaje joj samo opipljiva pobeda!“

U emisiji “AKTUELNOSTI” na kanalu TV HAPPY razgovarali smo o događajima koji su obeležili 337. dan rata u Ukrajini. Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski, nakon odluke o isporuci tenkova Kijevu, traži od saveznika avione, krstareće rakete, pa čak i podmornice, dok zamenik predsednika Saveta bezbednosti Rusije Dmitrij Medvedev poručuje da one nisu neophodne, jer će Ukrajina uskoro ostati bez mora. Osim toga, izdvajamo ruski masovni napad na Ukrajinu krstarećim raketama, kao i informaciju da su njihove snage ušle u Ugljedar.

O ovim i ostalim temama povezanim sa sukobom u Ukrajini razgovarali smo sa našim gostima: advokatom Brankom Lukićem, naučnim savetnikom dr Draganom Petrovićem i Đorđem Aničićem, oficirom RV i PVO.

Miloje Pršić za “AKTUELNOSTI”: „Trajni cilj Zapada je da se Rusija rasparča, da nema prava da kontroliše enormne resurse sa kojima gospodari“

Dr Dragan Petrović osvrnuo se na probleme sa kojima se Ukrajina može suočiti nakon odluke zapadnih saveznika da joj se odobri isporuka savremenih američkih i nemačkih tenkova.

“Prateći malo stranu i domaću štampu  i medije, ne može da se radi o većoj količini. To jesu tipovi koji su izuzetno  kvalitetni, ja ne znam koje su podgrupe tih tipova, međutim, problem je obuka. Slušao sam skoro i Andreja Mlakara o tome i on kaže da je to približno 40 odsto tehnika i 60 odsto ljudski faktor. Da li Ukrajinci, a nemaju, taj kvalitet kadrova… U poređenju težine sa ruskim tenkovima odnos težine je 4:6 u tonama, 400 tona su uglavnom ruski tenkovi, dok su ovi “Abramsi” i “Leopardi” uglavnom po oko 600 tona, to su vrlo gabaritne težine, ali vidite, kako će se oni kretati Ukrajinom, kako će prelaziti preko mostova, kako će prolaziti gde su pontoni… Dakle oni imaju otežano kretanje i problem će biti posada, ljudi koliko su obučeni, i možda najveći problem je količina. Ne može to da bude neka značajna količina”, rekao je Petrović.

On je naglasio da je logično da Amerika čini sve da naudi Rusiji, svom važnom geopolitičkom protivniku.

“Ovde bi bilo logično da Amerika u ovim fazama čini sve da naudi Rusiji, kao svom važnom geopolitičkom protivniku jer sukob u Ukrajini ima najmanje dve planetarne determinante. Prva je da je to ogledalo prelaska svetskog sistema sa monopolarnog na multipolarni, postoje faktori nevezano od ukrajinskog sukoba, ali upravo ovde se dešava jedan sukob koji ima specifičnu težinu i može ili da ubrza te procese ili da ih bitno uspori, u slučaju neuspeha Rusije, u šta ja ne verujem, taj proces bi se vratio bitno u nazad i usporio. Druga komponenta je sama vrednost Ukrajine u geopolitičkom smislu. To je kao da se dva najveća protivnika u nekom gradu bore, oni su neprijatelji poslovni i politički, ali oni se bore za jednu devojku da je ožene i oni imaju najmanje dva motiva”, rekao je naučni savetnik u emisiji “AKTUELNOSTI”.

Branko Lukić za „AKTUELNOSTI“: „Rusija je prejaka za Ukrajinu, a u ovom momentu je prejaka i za NATO pakt!“

Na pitanje o mogućnopsti otvorenog sukoba SAD i Rusije Petrović je istakao da postoje dva značajna “ograničenja igre”.

“Postoje ograničenja igre. U ovoj igri ograničenje je da bi svet nestao kada bi došlo do nuklearnog sukoba  i to je bitno ograničenje pravila igre. Drugo ograničenje pravila igre, da će Ukrajina, ako ne dobije pojačanje u ljudstvu, dakle samo ekonomsko-vojna izgubiti u nekom roku rat. Vi sada imate ta dva pravila igre i onda imate prelazne mogućnosti. Vi imate javna mnjenja, ne treba imati iluzije. Političari u Americi razmišljaju od danas do sutra, oni bi dopustili poraz Ukrajine, ali da ne bude pre izbora. Prelazno rešenje je da se ubacuje jedan deo vojske, a idealno je da to ne budu Amerikanci i Britanci, već da to budu Poljaci, Rumuni, Litvanci. Tako da tu ima  nekoliko špalira karata, ali je sigurno da bi ruska pobeda, vidimo da je ovde i medijski mnogo uloženo u sistem laži. Sistem laži da oni imaju uspeha. Toliko je nezgodnije što je Rusija dopustila i gubitak desne obale Dnjepra i ovo, jer je dala povoda. Oni su već bili početkom septembra bili malaksali. Da nije došlo do toga, da je na vreme došla ruska vojska i da se to premostilo, zapadna Evropa već ne bi mogla da šalje Ukrajini dodatna sredstva, ali pošto je stvarnost takva kakva jeste, mislim da u ovoj korelaciji snaga Rusija ima sve karte u svojim rukama i da joj nedostaje opipljiva pobeda, pad Bahmuta, Severska, ili ova ofanziva, a to je samo pitanje vremena”, izjavio je Petrović.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

1 thought on “Dr Dragan Petrović za „AKTUELNOSTI“: „Rusija ima sve karte u svojim rukama i nedostaje joj samo opipljiva pobeda!“”

  1. Pozdrav iz Slovenije. Često gledamo aktuelnosti i pozdravljam vas i ekipu vaše emisije. Zamolio bi vas ako je moguče da stavite na mapu gde pokazujete dešavanje na frontu pored i legendu šta znači koja boja kruga. Moguče je, da ste to spomenuli u kojoj emisiji na početku ali za sad još nisam primetio šta bi koja boja značila. Hvala i još više uspešnih emisija

    0
    0
    Odgovori

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter