Izvor: BSC HAPPY
30.01.2023 u 20:18
0

Dragan Petrović za „AKTUELNOSTI“ o situaciji na frontu u Ukrajini: Zbog pada Soledara, Seversk je izložen pritiscima!

U emisiji „AKTUELNOSTI“ na kanalu TV HAPPY razgovarali smo o događajima koji su obeležili 341. dan ruske specijalne vojne operacije u Ukrajini.

Žestoke borbe i dalje se vode u Donjecku, a o najnovijim dešavanjima sa fronta razgovarali smo sa našim sagovornicima: Draganom VasiljkovićemKapetanom Draganom, naučnim savetnikom prof. dr Draganom Petrovićem i politikologom Ivanom Stojanović.

Prof. dr Dragan Petrović komentarisao je najnovija pomeranja na frontu.

ŽARKO RAKIĆ ZA „AKTUELNOSTI“: „Pomislio sam da će Analena Berbok da snosi posledice zbog svoje izjave ili da podnese ostavku, ali smo dobili samo jedno bezlično saopštenje!“

„Faktički imamo liniju fronta na Dnjepru, do  to je Južno Hranilište – Južno veliko jezero i tu linije fronta nema zbog širokog fronta i tog jezera. Front faktički ovde se svodi na bombardovanja, razmenu vatre, pokušaje Ukrajinaca da iskrcaju diverzante kod Nove Kahovke i tu se skoro ništa ne dešava. Na najistočnijem delu tog Velikog Hranilišta – jezera koje je prirodno-veštačko, prošireno hidrocentralom, a inače je prirodno, odatle do predgrađa Donjecka, to je jedno prigradsko mesto Njujork u predgrađu Donjecka, to je jedna trećina fronta. Druga trećina fronta je od Njujorka do nešto iznad Severska. To je najfrekventnija linija fronta i treća linija fronta je odatle do granice sa Rusijom gde Ukrajinci imaju par sela u Luganskoj oblasti, ali i jedan veliki deo teritorije, oko 1500 kvadratnih kilometara, drži ruska strana na samom kraju Harkovske administrativne oblasti. Kada posmatramo te tri celine, najfrekventnija je ova centralna, gde su najneuralgičnije tačke Bahmut, onda Seversk i naravno Soledar, koji je pao u međuvremenu“, podseća Petrović.

Naučni savetnik dodao je da je situacija u Bahmutu veoma nepovoljna za Ukrajince.

„Kada vidimo da je posle pada Soledara došlo do ispupčenja, taj front je prilično bio prav, koliko je to moguće, u pravcu sever-jug i došlo ja padom Soledara do jednog ispupčenja od 20 do 30 kilometara ka zapadu. To znači da se Bahmut i naročito Seversk nalaze kao u nekom udubljenju. To naročito važi za Seversk i sam Bahmut je napadnut sa severoistoka i u istočnom delu se vode borbe. Na južnom pravcu nije bilo prilaza gradu do pre desetak dana kada je ruska strana prvo zauzela mesto Opitnoe, potom je došla do Ivangrada, zauzela je Kordjumovku, i vrlo veliki uspeh, nekih 20 kilometara južnije od Bahmuta, to je pad Kliščenska, tako se otprilike zove to prigradsko mesto, čime i sa jugoistočnog pravca se Bahmut obuhvata i neutrališu se njegove komunikacije sa ostatkom regije i ostao je još Časni Jar, vrlo važno mesto, odatle se nesmetano vrši komunikacija za Ukrajince, s time da su ostali kanali presečeni i sada je palo Blagodatnoe. To je najnovija informacija čime se otežava komunikacija Bahmuta sa severnim delovima regije. Zbog pada Soledara, Seversk je izložen jednom poluokruženju i Seversk je izložen pritiscima. Tako da se ovde udara i ka Seversku, sa ove platforme gde je Soledar udara se prema severu. Sever se napada sa tri strane, međutim Seversk je još uvek u boljoj situaciji od Bahmuta. Bahmut je faktički, unutra se vode borbe sa severoistočnog i istočnog dela dok sada sa juga, naročito padom Klišejevke se situacija potkopava i Bahmut je u veoma teškoj situaciji“, smatra Petrović.

MILOŠ LABAN U „AKTUELNOSTIMA“: „Interes Nemačke je da se rat što pre okonča zato što su njihovoj privredi potrebni ruski energenti i obnova saradnje sa Rusijom!“

On se istakao i da je situacija u Ugljedaru takođe nepovoljna i da bi pad ovog mesta u ruske ruke predstavljao značajan udarac ukrajinskim snagama na ovom delu fronta.

„Što se tiče najmanje frekventne linije fronta, to je ona severno, tu je kod Slatova se vode borbe i tu nekih velikih pomeranja nema. Najzad dolazimo do sada mirnijeg dela fronta. To je ostatak Donjecke oblasti i Zaporoške, tu je Zaporožje – milionski grad, linija fronta se primakla na 23 kilometra. Ovde je mesto Orahovo za koje se vode borbe i tu je Guljaj polje. Na toj liniji fronta može da bude vrlo, vrlo neugodno za Ukrajince. Tu je Ugljedar gde su u južni deo grada ruske trupe ušle u prethodnih nekoliko dana. Pavlovka je pala još pre mesec dana. Ona je na niziji, a Ugljedar je na visiji, tako da su ruske trupe, iako su se veoma primakle još pre mesec dana Ugljedaru, ovde su se našle u vrlo teškoj situaciji jer se sa visije bombarduju, izloženi su udarima… Međutim došlo je do prodora u prethodnih nedelju dana i ruske snage su ušle u južni deo grada Ugljedara. Ako bi pao Ugljedar, kao čvor saobraćajni čitave ove regije, Ukrajinci bi se našli u veoma teškoj situaciji“, izjavio je Petrović.

On je naglasio da se Ukrajinci nadaju izlasku na Azovsko more, ali i da smatra da su šanse za to veoma male.

„Zašto je ova regija važna? Zato što je još uvek ona prilično „tanka“ dubinom teritorije i Ukrajinci sanjaju, žele udar gde bi izašli na Azovsko more. Ako bi ruska strana došla do Zaporožja i zauzela Ugljedar, ojačala bi se ta oblast i smanjila mogućnost na proleće, kao jedna od poslednjih karata u računima zapadnih sila, da bi Ukrajina nešto mogla da uradi na tom delu fronta  i tu su skoncentrisana njihova nadanja da bi mogla da pokuša ka Melitopolju i Mariupolju da probije, međutim mislim da su za to veoma male šanse i sa ova dva prodora ka Orahovu kod Zaporožja, gde su ruske snage došle na 23 kilometra od južne periferije grada, znači pomerili su liniju fronta za sedam kilometara i ovde kod Ugljedara, čini se da je ruska strana veoma utvrdila ovu liniju fronta u Zaporožju i najzapadnijem delu“, smatra naučni savetnik.

Emisije „AKTUELNOSTI“ možete pratiti i na zvaničnom Youtube kanalu: Aktuelnosti TV Happy 

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter