Izvor: BSC HAPPY
02.02.2023 u 21:35
0

Dragoslav Bokan za „AKTUELNOSTI“: Klopka Staljingrada je bila u imenu grada, nije smeo da padne „Staljingrad“!

U emisiji “AKTUELNOSTI” na kanalu TV HAPPY razgovarali smo o događajima koji su obeležili 344. dan rata u Ukrajini.

Od najznačajnijih informacija izdvajamo da je u svom govoru na obeležavanju 80. godišnjice Staljingradske bitke ruski predsednik Vladimir Putin izjavio da je uveren da će Ruska Federacija odneti pobedu u sukobu u Ukrajini, dok Evropska komisija planira da uvede novi paket sankcija, deseti po redu, usmeren protiv Rusije.

O ovim i ostalim temama povezanim sa sukobom u Ukrajini razgovarali smo sa našim gostima: advokatom Vladanom Glišićem, Dragoslavom Bokanom sa Instituta za nacionalnu strategiju i prof. dr Draganom Škobaljem, ekspertom za energetiku.

Dragoslav Bokan govorio je, između ostalog, o Bitci za Staljingrad u Drugom svetskom ratu.

POLITIKOLOG MILAN VILIĆ ZA „AKTUELNOSTI“: „Zapad ulazi u zonu paničnog, tu nema bistrih glava, plan koji su davno skovali ne funkcioniše“

“Klopka Staljingrada je bila u imenu grada, nije smeo da padne “Staljingrad”, jer ako padne “Staljingrad” to je gore nego da oni osvoje pola teritorije ili da pobiju million ljudi. Neki put ideološki razlozi pomognu pobedi. Jas am pre četiri meseca bio u Volgogradu koji je inače na današnji dan Staljingrad. Oni imaju običaj da nekoliko dana u godini, vezano za obeležavanje početka i kraja Staljingradske bitke, zvanično se grad ponovo zove “Staljingrad”, u svim novinama, u svim natpisima, svugde je Staljingrad. Tako da danas je u Staljingradu proslavljena Staljingradska bitka“, izjavio je Bokan u emisiji „AKTUELNOSTI„.

On smatra da kada se govori o Staljinu u tom kontekstu, da se misli na pobednika nad velikonemačkim i evropskim rusofobnim zlom.

„To sa Staljinom nije vezano za ideologiju ili vezano za komunizam, boljševizam, ateizam i sve ono što inače uz Staljinovu biografiju možemo da postavimo i da kritikujemo. Ovde je reč o Staljinu – pobedniku nad tim velikonemačkim i evropskim rusofobnim zlom, to je ta dimenzija, kao što petokraka na ruskim jurišnim avionima nema nikakve veze Marksom i Engelsom, srpom i čekićem, već samo sa sećanjem i podsećanjem protivnika na tom sa kim imaju posla i da neće završiti tako lako“, rekao je Bokan.

Reditelj je dodao da je u današnje vreme jako teško imati velike bitke, jednostavne pobede i slavu.

„Na sreću Rusa i Crvene armije tada nisu postojale  društvene mreže, nije bilo ni televizije, pa da raspravljaju o tome zašto je stalo, pa evo već šest meseci, kako će izdržati bez hrane… Nije bilo tog preteranog psihologizovanja, te neprestane priče o konkretnim stradanjima, suzama, kukanju. To je jako teško, kada psihološki taj balans imate, vi ne možete da imate velike bitke, jednostavne pobede, slavu, sve je to nažalost natopljeno: problemima, drugom stranom medalje, potpitanjima, sumnjama i to je stvarno jezivo“, smatra Bokan

PUKOVNIK JOKANOVIĆ ZA „AKTUELNOSTI“: „Ukoliko Rusija krene u jaču ofanzivu, Ukrajina će dobiti BORBENE AVIONE“

On smatra da će Rusija pobediti u ovom sukobu i dodaje da najniži nivo ruskog komandovanja je daleko iznad našeg najvišeg nivoa razumevanja strategije.

„Tako da sa te strane, kada je reč o Rusiji, ona će pobediti. Sve te naše priče o raznim fazama, ofanzivama i tehnikama borbe ruske strane promašuje temu zato što mi ni neshvatamo da je najniži nivo ruskog komandovanja, daleko iznad našeg najvišeg nivoa razumevanja strategije. Mi to ne shvatamo. Kod njih je suština što je Moltke svojevremeno, operativni komadant pruski govorio, da je najvažnije uništiti živu silu, uništiti neprijatelja, a onda će teritorija sama pasti od sebe“, izjavio je Bokan

On je dodao da upravo taj metod danas primenjuje i ruska vojska.

„To je metod koji primenjuju, metod mlevenja protivnika u toj mašini smrti, u ratu. I oni sada eliminišu one koje ne bi mogli da “prevaspitaju”, sa kojima bi sutra, prekosutra imali problem i posla kao gerilcima kada dođe do pobede. Kao i u slučaju Nemaca, koji su isto bili odemonjeni mržnjom prema Rusima, kao i sadašnji Ukrajinci, stvar mora da se završi kapitulacijom, bezuslovnom kapitulacijom, bez bilo kakvih dogovora, pregovora. To je jedini način da se iz toga proizvede kakav-takav mir i nekakva budućnost, u kojoj će moći zajedno da grade, da rade, da šetaju, a ne samo da se podsećaju ratnih dana i lične i porodične osvete“, zaključio je Bokan.

Emisije „AKTUELNOSTI“ možete pratiti i na zvaničnom Youtube kanalu: Aktuelnosti TV Happy 

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter