Izvor: BSC Happy
29.05.2023 u 20:00
0

EMISIJA „AKTUELNOSTI“ NA HAPPY TV: VAGNER se odmara, priprema se za AVDIJEVKU

Bitka za Bahmut je jedna od najkrvavijih bitaka u vojnoj istoriji. Dugo najavljivana ukrajinska kontraofanziva će ostati samo pusta želja kijevskog režima. Šta se desilo sa glavnokomandujućim ukrajinske vojske Valerijem Zalužnim? Iran sve veća pretnja po hegemoniju SAD-a na Bliskom istoku. O ovim temama, na 460. dan rata u Ukrajini, u emisiji "Aktuelnosti" sa: Marko Slijepčević, advokat, Mirčeta Jokanović, pukovnik i Igor Damjanović, novinar.

Igor Damjanović smatra da je Bahmut simbol ovog rata

Bitka za Bahmut je završena. Ukupan broj žrtava će se proceniti u narednim godinama. Bitka za relativno mali grad, ali bitno je koje su vojne snage angažovane. Broj vojnika je znatno veći nego broj predratnih stanovnika grada. Tamo je Rusija ubacila Vagner grupu koja je postala prava vojna sila. Rezultat će uticati na konačan ishod rata – kaže on.

Pobeda je ruska

Klatno je na ruskoj strani. Da li će Ukrajina pokušati kontraofanzivu i da li će pokušati da digne moral vojnika videćemo – ističe naš gost.

Moral, otpor, do poslednjeg čoveka

– Izuzetan moral obe strane. Ukrajinski vojnici su ostali u ruševinama Bahmuta do kraja. Rusija je dobila na vremenu da se pripremi. Gusta mreža rovova kod Zaporožja, nekoliko linija odbrane. Rusi su sigurno dobili priliku da se pripreme za kontraudar. Ukrajina odustaje od kontraofanzive. Oni od februara govore da su spremni. Prodavali su u oktobru karte za Krim za prvi jun. Mnogo intenzivnije taj konflikt je na propagandnom nego na vojnom polju. Jedina dva grada gde su napravljeni uspesi su Soledar i Bahmut. Gro napada je podnela Vagner grupa – zaključuje Damjanović.


Mirčeta Jokanović smatra da se Vagner sprema za nove operacije

– Vagner grupa se povlači da se okrepi, biće upoterbljeni u Avdijevki, ona je predgrađe samoga Donjecka. Vagner će da se pregrupiše, odmori, popuni rezerve, oprema se, remontuje mehanizaciju i nastavljaju se dalje borbe za potpuno oslobađanje Donjecke republike – kaže on.

Kraj zapadnjačke vladavine svetom

Ruši se unipolarni svet, koji je živeo po pravilima koja su odgovarala Zapadu. Rađa se multipolarni svet. Osnovni metod Zapada su sankcije i ucene. Svaka zemlja koje je ekonomski jaka može da organizuje svoje odbranu – rekao je pukovnik.

Iran će da proizvede hidrogenu bombu 

Iran je blizu da proizvede nuklearnu hidrogenu bombu. Pokušali su da ga ometu sankcijama; dejstvo avijacije po centrifugama za obogaćenje uranijuma. Oni su na kraju morali da se odvoje od čitavog sistema i sveta, nastavili su u podzemnim objektima da obogaćuju uranijum. Imaju rakete srednjeg dometa, da dohvate od Egipta do Pakistana – zaključuje Jokanović.


Marko Slijepčević smatra da je glavni front propaganda

– Jedan od glavnih frontova su mediji i propaganda. Osporio bih autentičnost snimka da li se radi o Zalužnom. Postavlja se pitanje koliko utiče to na borbeni moral vojnika. Mogući s uscenariji da se njemu nešto dogodilo, da je došlo do sukoba njega i civilne vlasti Ukrajine, možda je uvučen u klopku, a moguće da je on privremeno sprečen za rad jer je uzeo bolovanje – kaže on.

Mentalitet, snaga i pravoslavna filozofija

– Koliko je važna ta mentalna priprema prilikom vršenja borbenih dejstava. Naročito pravoslavna filozofija; život ne znači mnogo, borite se za besmrtnost. Mislim da je ishod Bahmuta bio nesporan, pružili su zaista žestok otpor. 10 meseci je trajala ta borba da bi oni stavili grad po kontrolu. Bilo je strašno utvrđeno, najeltinije jedinice – ističe naš gost.

Agresija, ili specijalna vojna operacija

Ne možemo sada da kažemo da li je izvršena agresija. Znaćemo nakon rata – koncizan je bio Slijepčević.

 

 

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter