Izvor: BSC Happy
03.06.2023 u 21:08
0

EMISIJA „AKTUELNOSTI“ NA HAPPY TV: „DONBAS JE ČELIČNA LINIJA ODBRANE, ŽELJA DA UHVATE RUSE U KLJEŠTA NIJE DALA REZULTATE“

Vladimir Putin upozorava da postoje pokušaji destabilizacije Rusije. Indonezija predlaže mirovne pegovore. Volodimir Zelenski kaže da je njegova zemlja spremna za kontraofanzivu. O stanju na frontu, ali i tome kome neće biti dozvoljeno prisustvo na Međunarodnom ekonomskom forumu u Sankt Peterburgu, u večerašnjoj emisiji "Aktuelnosti", na 465. dan rata u Ukrajini, sa: dr Dragan Petrović, naučni savetnik, Goran Petronijević, Centar za obnovu međunarodnog prava i Branko Lukić, advokat.

Dragan Petrović kaže da su mnogi mediji negirali pad Bahmuta, a iako su ga priznavali onda su to pravdali ukrajinskom taktikom

– Prošlo je 14 dana od pada Bahmuta. Želja da uhvate Ruse uhvate u klješta, nije dala rezultate. Bilo je dosta spinova. Istraživačko novinarstvo može napraviti dobre priče. Mnogi su obmanjivali javnost da Bahmut nije pao, iako jeste onda će biti uhvaćeni u klješta – rekao je on.

Sredina maja je bila najuspešnija po Kijev, nema uspeha bez većih kontigenata vojske

Mora se priznati da su uspesi koji su Ukrajinci postigli od 10. do 18. maja evidentni. Oni pokušavaju ofanzivnim dejstvima da poboljšaju svoju situaciju. Grad Bahmut je u celosti u ruskim rukama. Bez ulaganja velikih kontigenata vojske situacije je poziciona – ističe naš gost.

Koje su to linije fronta, gde je ključ za kraj rata?

Prva linija odbrane je u Donbasu. Ima nekoliko međulinija, Donbas je ta čelična linija. Prva Linija je bila Lisičansk-Severnjodonjeck; od tada ruska strana nije imala ozbiljnih prodora, do pada linije Bahmut-Soledar-Seversk. Seversk je izbačen napred, ruska vojska čini taktičke napore da zaposedne visove oko Severska, kako bi imala otežano snabdevanje, ili kako bi ono bilo presečeno. Oni imaju političke motive da krenu prvi. Ruske snage imaju značajne rezerve u području Belgorod-Kursk – oko 200.000 vojnika koji se ne aktiviraju taktički. Ukrajinci opipavaju teren, da se sa manjim snagama pokušavaju zariti. Ništa značajno. 14 dana posle Bahmuta: grad je siguran, nema ukrajinskih klješta. Ako ne krenu sa značajnim trupama u proboj, vremenom će se grupisati ka poslednjoj liniji odbrane iza koje je stepa. Van te ofanzive nema značajnih pomeranja na frontu, ali ruska strana je utvrdila najrizičniji deo za nju, tu su izgrađeni moćni sistemi. Rusi su mnoge iznenadili neaktiviranjem vojske oko Belgoroda. Ruske snage koriguju liniju fronta – zaključuje Petrović.


Goran Petronijević kaže da kada se na Zapadu pomene jedna vrsta oružja, ona će se vrlo brzo naći u ukrajinskim rukama

– Koliko budete imali dometa svojim sredstvima, toliko ćemo pomerati granicu fronta. To liči na jednu vrstu ucene. Ako vi dozvolite da Ukrajina ima sredstva kojima gađa teriotoriju Rusije… Govorili su da ne daju saglasnost Ukrajini da ne dejtsvuju po teritoriji Rusije. Govorili smo pre skoro 6 meseci; čim oni govore o F-16, znači da će im i dati. Oružje koje pomenu, a onda kažu da ga neće dati, znajte da ga je odluka doneta – rekao je on.

Rusija je otporna na sankcije dok Zapad zbog istih krvari

– Dokle će se ići, kako će se ići, zavisi od istrajnosti Zapada. U veliki gradovima u Rusiji ne možete primetiti da se nešto događa. Vi tamo ne možete po načinu života ljudi primetiti da se nešto događa. Ta sama činjenica da nema nikakvih nestašica,  da nema nikakvih poskupljenja govori da je Rusija uspela da pripremi jedan stabilizacioni kurs. Namera Zapada je sračunata na to da će doći do ekonomskih teškoća, koje će unutar Rsije da izazovu nezadovoljstvo. okušati da se sdestavilizuje zemlja iznutra. Čini se da je Rusija tu uspela i ja sam prijatno iznenađen sa takvim finansijskim statusom Rusije. Napravila je suplemente ili sopstvenu proizvodnju – ističe naš gost.

Zapad kao i uvek želi rat, po svaku cenu

Njima je cilj da rat traje. Oni nijedan rat nisu dobili u poslednjih 30 godina, to rade da bi se destabilizovao svet, da bi prodavali svoje proizovde, tako rade i sa Ukrajinom. Ljudske snage će se probuditi u Ukrajini, do tada će rat trajati. Guraće im ovo nekakvo naoružanje, a oni će iza toga naroužavati Evropu i dodatno prodavati proizvode svoje vojne industrije – zaključuje Petronijević.


Branko Lukić smatra da Amerika ruši međunarodno pravo

– Oni negiraju i poštovanje međunarodnog prava. Vreme je da se međunarodno pravo obnovi pošto je aspolutno srušeno. Mora da se napravi nešto. Postoje elementi koji mogu da se obnove. Amerčki oligarh je izmislio ova pravilo kojima se izbegavaju prava. Mi smo bili svedoci i kada je Evrpski Savet primao Kosovo u svoje redove, naša država je tražila da se zaštita granica odnosi na sve članice Evrope i taj amandman je odbijen. Znaju da neće to da primene na KiM, već su navikli decenijama da na taj način rade – kaže on.

Ne shvataju da njhova pravila više ne važe

– Da li ne shvataju ili su nespremni ili nisu u mogućnosti da se prilagode novim okolnostima. Ništa ne menjaju i dalje ucenjuju, izazivaju ratove. Zato što nemaju diplomatiju, imaju samo prisilu – ističe naš gost.

Amerika pred ponorom

Veći deo sveta neće da se svrsta na njihovu stranu – velika je opasnost da se Amerika strovali sa vodećeg mesta. Na Zapadu već preovladava mišljenje da sankcije nisu uspešne. Sankcije su već postale vic; da su prve uspele ne bi se uvodile druge, da su sedme ne bi osme. Čak su naudlili sami sebi.  U okviru EU postoje privatnici koji pokušavaju da spasu svoja preduzeća koja su veća na umoru. Oni (Amerikanci) idu i protiv svojih evropskih saveznika, jer im otimaju industriju. Kažu evropskim firmama pređite kod nas, energenti su kod nas jeftiniji. Sve je začarani krug – zaključuje Lukić.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter