Izvor: BSC Happy
26.03.2023 u 22:06
0

EMISIJA „AKTUELNOSTI“NA HAPPY TV: „Putinova uloga je istorijska – promenio je Rusiju, ali i svet!“

U emisiji „AKTUELNOSTI“ na kanalu TV HAPPY o događajima koji su obeležili 395. dan ruske vojne intervencije u Ukrajini.

Gosti večerašnje emisije Aktuelnosti na Hepi televiziji bili su: profesor dr Vinko Pandurević-general, Aleksandar Šešelj -političar i Bojan Dimitrijević -ekonomista.

Vladimir Putin je na današnji dan 26. marta 2000. godine pobedio na predsedničkim izborima. Koliko je njegov dolazak na čelo Ruske Federacije promenilo Rusiju, rekli su nam večerašnji gosti.

Šešelj smatra da dolaskom Vladimira Putina na čelo Ruske Federacije Rusija je krenula putem progresa.

– Mislim da od trenutka kada je on došao na vlast traje era preporoda Ruske Federacije i njene sveukupne moći. Za ove 23 godine Putinove vladavine se sve promenilo. On je postao  važna istorijska ličnost koja može da se poredi sa velikim vladarima iz prošlosti.

-O Putinu se nije mnogo znalo do njegovog stupanja na vlast. Njegova popularnost je rasla vremenom. Na početku je imao samo 53 odsto podrške u Rusiji, ali svaki sledeći put je dobijao više glasova, podseća Šešelj i napominje da se u vremenu pre pojave Putina u Rusiji svakodnevno protestovalo zbog nedostatka insulina, a danas je Rusija glavni izvoznik ovog leka.

Šešelj ističe da pored jačanja ekonomije i vojne moći Putin je odigrao veoma važnu ulogu za svog mandata, a to je povraćaj Krima u svoju otadžbinu. Rusija je postala suverena i samostalna i nije dopustila da se ništi iznutra i da bude jedan od satelita SAD.

-Ne vidim da je zatišje na frontu. Intenzivne borbe su oko Donjecka. Tamo su Ukrajinci dobro utvrđeni bili i pre vojne operacije. Spremali su se i naoružavali godinama. Iz predgrađa su gađali samo jezgro grada i civilne objekte i tom prilikom je poginulo 15.000 civila još pre rata. To njihovo dobro utvrđenje pravi Rusima probleme-kaže Šešelj.

Slanje municije sa osiromašenim uranijumom predstavlja pravi karakter licemernog Zapada, kaže Šešelj.

-Zapad smatra Ukrajince nevažnim narodom baš kao i Ruse i ako će da Ukrajinci oboljevaju od malignih bolesti to njima nije važno ukoliko će na taj način da pobede Rusiju.

Šešelj smatra da ke udar na Kijevsko-pečersku lavru udar i na korene sa Rusijom i na identitet od kojeg kijevska vlast želi da pobegne.

– Ovde je na delu licemerje Zapada i jasno je da se krše verska prava kao i sekularnost. Ne bi smela država Ukrajina da odlučuje o tome.  Mislim da će se to negativno odraziti na javno mnenje Ukrajine čak i kod onog dela naroda koji podržava Zelenskog-kaže Šešelj.

Dolaskom Putina promenjen je i životni standard Rusa i to do deset puta, smatra Dimitrijević.

-Do dolaska Putina na vlast Rusija je preživela bankrot. Sada je njen spoljni dug ispod 20 procenata. Putin je napravio veliki pomak i u zdravtsvenoj zaštiti stanovništva. Važni lekovi za održavanje života su u Rusiji relativno jeftini. kako su joj 2014. godine uvedene sankcije ona je postala samostalnija i najveći proizvođač žitarica. Samodovoljna je u energetici, medicini i hrani. Sada razvija i vrlo osetljive tehnologije. U saradnji sa Kinom najavljen je i prodor u tom informatičkom sektoru. Ona je i sada, za vreme vojne operacije, uspela da ojača rublju i kontroliše kapital. To je vrlo važno za njenu vojnu bezbednost- kaže Dimitrijević.

Dimitrijević se nada da Ukrajina neće upotrebiti oružje sa osiromašenim uranijumom jer bi to imalo daleko veće posledice za čitavo područje i narod Ukrajine.

General Pandurević ističe da je jedino dobro što je Jeljcin ikad učinio je to što je pronašao Putina.

-U vreme raspada Sovjetskog Saveza iz Istočne Nemačke ruske snage su se vratile u Rusiju. Njih je trebalo dovesti u poziciju da se može negirati unipolarni poredak sveta. Putin je to menjao. On je protiv takvog uređenja sveta. Na Minhenskom forumu je baš to stalno ponavljao-kaže general.

-Snažna rusofobija pokazuje da je Rusija snažna – kaže Pandurević. On napominje da susret kineskog predsednika Si Đinpinga i Vladimira Putina nije bio „ad hoc“ već da je on dugo planiran i ima svoju predistoriju.

-Rusija i Kina nisu prihvatale poredak koji je Amerika nametala. Multipolarnost je u toku, ona sada upravo nastaje. Poredak sveta je koncepcija koju prihvat većina. To podrazumeva i vojne saveze. Kina i Rusija ne prave vojni savez. Reč je samo o bliskoj saradnji i ona će jačati.

General Pandurević poručuje da sa preduzimanjem vodeće uloge u svetu Rusija najavljuje i kraj američkog veka.
– Iako je Rusija suspendovala START, raspoređivanje taktičkog nuklearnog oružja u Belorusiji ne remeti sporazum.  Rusija koristi iste mehanizme kao i Amerika. Rusija raspoređuje oružje na teritoriju saveznika, a to radi i Amerika. Ne očekujem da će Rusija da upotrebi to.  Ovo raspoređivanje oružja će veoma uticati i na Belorusiju.

-Oružje koje u sebi sadrži osiromašeni uranijum je vrlo probojna i ima veliku gustinu. Mali kalibar je u stanju da napravi velike proboje. Njegova proizvodnja je jeftina, ali je skladištenje veoma skupo. Zato je mnogo jeftinije da se uništi u borbama-kaže general Pandurević.

 

 

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter