Izvor: BSC HAPPY
06.02.2023 u 20:15
0

„Plan davljenja Rusije sankcijama kao bumerang se vratio onima koji su taj plan napravili“, u emisiji „AKTUELNOSTI“ na TV HAPPY!

U emisiji AKTUELNOSTI na kanalu TV HAPPY razgovarali smo o događajima koji su obeležili 348. dan rata u Ukrajini. Ono što je uzdrmalo političku elitu Ukrajine jesu konstantne ostavke poslednjih dana i smene u vrhu državnog rukovodstva.

O ovoj, ali i ostalim temama povezanim sa sukobom u Ukrajini razgovarali smo sa: Milutinom Ilićem, Geopolitika, prof. dr Borisom Bratinom, profesorom filozofije, i Vladislavom Jovanovićem bivšim ministrom spoljnih poslova.

Vladislav Jovanović u emisiji „AKTUELNOSTI“ na kanalu TV HAPPY izjavio je da smene u vrhu državnog rukovodstva Ukrajine nisu iznenađujuće i da su posledica prilagođavanja dalje politike Ukrajine željama i interesima onih koji su pravi centri koji povlače poteze.

„To nije iznenađujuće s obzirom da Ukrajina sa svojom vladom nije jedini gazda u svojoj kući. Ima više gazda, neki su čak iznad domaćeg gazde i to je poznato iz mnogih činjenica koje o tome govore. Geopolitika se duboko uvukla u Ukrajinu, znali oni to ili ne znali, hteli to ili ne hteli i sada se potezi povlače van Ukrajine i Ukrajina je tu izvršilac naručenih poslova. To je nažalost jedna istina koja je bolna i teška jer je ona dodatno ubrzala i zakomplikovala rat između dva najveća slovenska naroda, ali to krvoproliće između Slovena nije jedini primer. I nas su tako zavadili i nisu hteli da puste da se ta stvar raziđe na jedan mirniji ili relativno mirniji način, nego su prouzrokovali da krv poteče i da traje onoliko koliko to njima odgovara. To je znači jedan metod nastupanja koji se primenjuje i koji je sada stigao u Ukrajinu. Koliko će to trajati, ne znam, ali te ostavke koje stižu, to su posledice prilagođavanja dalje politike Ukrajine željama i interesima onih koji su pravi centri koji povlače poteze, a to je pre svega Amerika“, rekao je Jovanović.

Radojka Tmušić u emisiji „AKTUELNOSTI“ na TV HAPPY: „Kada padne Bahmut, slika će se kardinalno promeniti, to je sigurno!“

On je dodao da smatra da plan davljenja Rusije sankcijama nije uspeo.

„Mislim da taj plan ni do pola nije uspeo, čak i više. Kao bumerang, vratio se onima koji su napravili taj plan davljenja Rusije preko niza tih sankcija, da je više pogodio one koji su uveli sankcije Rusiji, nego samu Rusiju. Rusija je imala decentralizovani sistem ekonomskog života, imala ogoman prostor, imala mogućnosti da se na vreme pripremi za to. I one prve sankcije koje su bile 2014. su podsetile Rusiju da mora brzo da se osamostali u proizvodnji nekih bitnih i životnih stvari. Tako da je u oblasti poljoprivrede, koliko sam ja u toku, uspela da zameni čitavu lepezu skupocenih francuskih sireva i drugih luksuznih artikala, tako da toga sada imaju i za izvoz. Rusija je sada prva žitnica sveta. U carsko vreme je bila takođe, ali zajedno sa Ukrajinom. Sada posle razornog sistema ona kao feniks izlazi na vrh sveta kao njegova žitnica. Slično je i sa đubrivom, bez tog ruskog đubriva koje je hemijskog porekla praktično nema uspešne poljoprivrede, naročito među nerazvijenim zemljama ali i na Zapadu. Tako da su oni tu politiku osamostaljivanja u oblasti privrede, u oblasti trgovine i proizvodnje novih tehnologija, na vreme se pripremali. Ne samo u vojnoj industriji nego i u drugoj. Recimo ove kompanije za proizvodnju automobila koje su se povukle, nije prestala ta proizvodnja, samo je primenovana, što znači da su imali pripremljene ekipe koje su tehnološki mogle da nastave. Nije to u punoj meri zamena, ali jeste u dovoljnoj meri da se nastavi minimum pristojnog života“, istakao je bivši šef diplomatije.

„Rusima je u interesu da Zelenski bude poražen, da se celom svetu pokaže kakva je on karikatura“, u emisiji „AKTUELNOSTI“ na TV HAPPY

Jovanović je dodao da su sankcije prema Rusiji u velikoj meri neutralisane, a u nekim stvarima su čak i koristile Rusiji.

„Te sankcije su organizacijom na terenu, koja je na vreme bila predviđena, plus brza preorjentacija na izvoz energenata gasa, nafte kod drugih zemalja, do velike mere neutralisane, a čak je u nekim delovima pomoglo Rusiji da izađe iz uskog evropskog okvira i postane šira trgovinska baza za trgovinu sa mnogim drugim zemljama, a ne samo sa Evropom“, zaključio je Jovanović.

Emisije „AKTUELNOSTI“ možete pratiti i na zvaničnom Youtube kanalu: Aktuelnosti TV Happy 

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter