Izvor: BSC HAPPY
08.02.2023 u 22:43
0

„Politika „otvorenih vrata“ NATO je kancer evropske bezbednosti“, u emisiji „AKTUELNOSTI“ na TV HAPPY!

U emisiji AKTUELNOSTI“ na kanalu TV HAPPY razgovarali smo o događajima koji su obeležili 350. dan rata u Ukrajini.

Naši sagovornici o najnovijim dešavanjima u sukobima u Ukrajini bili su: dr Aleksandar Mitić sa Instituta za međunarodnu politiku i privredu, političar prof. dr Vojislav Šešelj i general Vinko Pandurević.

Dr Aleksandar Mitić dao je svoj komentar o sve češćem pominjanju otvorenog sukoba između Rusije i Poljske, članice NATO.

„Smešna je ova izjava koja dolazi od Poljaka o stvaranju nekog novog poretka… Oni u suštini jednostavno mogu samo da imaju nostalgiju prema poretku koji je upravo urušen, a to je taj unipolarni trenutak, ili unipolarni momenat, koji je postojao od 1990. pa do pre nekoliko godina i koji sada pred našim očima nestaje i pretvara se u multipolarni poredak. Taj multipolarni još uvek nije nastao, ali on neće biti onakav kako ga zamišlja Poljsko rukovodstvo“, izjavio je Mitić.

Vojislav Šešelj za „AKTUELNOSTI“: „Pobeda Rusije u Ukrajini predstavlja poraz celog Zapada!“

On je dodao da smatra da je politika „otvorenih vrata“ NATO kancer evropske bezbednosti.

„Rusija je od 1990. godine, praktično od nestanka Varšavskog pakta, tražila od Zapada da poštuje sve ono što je prethodno dogovoreno, 1975. godine – Helsinški završni akt je imao dva ključna dva elementa. Jedan je bio vezan za nepovredivost granica, a drugo su bile garancije vezane za nedeljivu bezbednost odnosno za to da bilo kakvo članstvo u bilo kojoj nekoj alijansi ne bi trebalo da ugrožava susedne države. To je ponovljeno, 1990. godine Pariskom poveljom, 1999. Istambulska deklaracija OEBS-a, 2010. u Astani. I Klinton 1999. i Obama 2010. obećaval su Rusiji da će ispoštovati to. U međuvremenu šta se dešavalo? Dešavalo se to da na samitu NATO u Bukureštu 2008. da Amerikanci umesto poštovanja onoga za šta su se zalagali, daju otvorena vrata za članstvo Kijevu, odnosno Ukrajini. Od tada eskalira ovaj sukob. Politika „otvorenih vrata“ NATO je po meni kancer evropske bezbednosti“, smatra Mitić.

Emisije „AKTUELNOSTI“ možete pratiti i na zvaničnom Youtube kanalu: Aktuelnosti TV Happy 

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter