Izvor: BSC HAPPY
24.01.2023 u 12:28
0

Prof. dr Milimir Mučibabić za „AKTUELNOSTI“: „Mi smo imali sreće da su litije demistifikovale prirodu i razoružale to što se zvalo projekat“

U emisiji "AKTUELNOSTI" na kanalu TV HAPPY razgovarali smo o događajima koji su obeležili 334. dan ruske specijalne vojne operacije u Ukrajini. Od najznačajnijih informacija izdvajamo novu ofanzivu ruskih snaga u regionu Zaporoške oblasti, dok obaveštajne službe Rusije upozoravaju da Kijev raspoređuje snage oko nuklearnih elektrana.

O ovim i ostalim informacijama povezanim sa sukobom u Ukrajini razgovarali smo sa našim gostima: sociologom prof. dr Milimirom Mučibabićem, pilotom Stevanom Ignjatovićem i naučnim savetnikom dr Aleksandrom Rakovićem.

Prof. dr Milimir Mučibabić govorio je o socijalnom inženjeringu u Ukrajini.

„Po mom nekom viđenju stvari, kako vreme odmiče, čak i onim na prvim linijama fronta, čak i oni.m najmilitantijim sa zapada Ukrajine postaje sve jasnije da su instrument nečije politike. Svest o tome da više ne znate šta hoćete da branite… Rekao bih jednu stvar koja mi se ovako čini vrlo značajna. Socijalni inženjering koji su napravile Amerika i Engleska negde oko 2000. godine, a posebno 2014. godine u Ukrajinii, stvarajući tzv. ukrajinski identitet po svaku cenu, od onog ideološkog, religijskog, pa do autohtonog dao je veoma velike rezultate. U istoriji postoje dva, tri projekta takve prirode. Jedan je kada je Austrougarska za kratko vreme napravila od 50 različitih dijalekata napravila je albansku naciju i albanski jezik“, podseća Mučibabić.

On je dodao da taj projekat nije uspeo u Bosni i Hercegovini, ali i u Crnoj Gori gde su litije demistifikovale prirodu i razoružale to što se zvalo projekat.

„Taj isti projekt Kalaju nije uspeo u Bosni, samo je trajao da napravi bosansku naciju i integralni bosanski jezik, a ovo u poslednje vreme, dva projekta su impresivna u Evropi. Jedan je montenegrinski, koji je za 30 godina pod kišobranom najmočnije sile sveta, bezgraničnom količinom novaca, naravno kojekako dobavljenih napravio 20-ak odsto Crnogoraca koji su postali ekskluzivno – Montenegrini. Taj procenat po mnogim teoretičarima u Ukrajini su nešto veći i to su ti projekti. Mi smo imali sreće da su litije demistifikovale prirodu i razoružale to što se zvalo projekat“, zaključio je sociolog.

On je na TV HAPPY istakao da je Zapad uradio sve da se ustali narativ da Ukrajinci zadužuju „plemenitu i nevinu Evropu“, braneći je od „zlog ruskog medveda“.

„Sada smo došli u situaciju, šta je to na početku. Rat u Ukrajini se sprema od 2000. godine, od 2014. godine do današnjeg dana sistemski je Zapad uradio sve. Ideološka vakcinacija svakodnevna, narativ: „Rusi su zli koji hoće plemenitu i nevinu Evropu da pokore. Vaša istorijska misija je da napravite jedan ozbiljan iskorak i da Evropu zadužite što ste je oslobodili te zle ćudi toga belog medveda“. U tom narativu dobar deo Ukrajinaca potpomognut finansijskim mogućmnostima koje su isplaćivane dao je određene rezultate. Jednom delu sveta to nije trebalo, to je taj unijatski i katolički deo, njima rekviziti Drugog svetskog rata, nacizam, fašizam su u krvi i oni su dali rezultate. Kako stvar ide postepeno, Rusi pokazuju zadivljujuću mirnoću, razumevaju u svojim nastojanjima i sukobima da ne dovode u pitanje čoveka, pojedinca. Znaju da je to njima najbliži narod, identičan“, kazao je Mučibabić za „AKTUELNOSTI

Emisije „AKTUELNOSTI“ možete pratiti i na zvaničnom Youtube kanalu: Aktuelnosti TV Happy 

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter