Izvor: BSC HAPPY
07.02.2023 u 21:44
0

Prof. dr Predrag Ćeranić za „AKTUELNOSTI“: „Ruska vojska prodire po svim linijama. Sada su Ukrajinci u onoj poziciji u kojoj su ruski vojnici bili u početku!“

U emisiji “AKTUELNOSTI” na kanalu TV HAPPY razgovarali smo o događajima koji su obeležili 349. dan rata u Ukrajini.

UN upozoravaju da su izgledi za mir sve manji, a za eskalaciju sukoba sve veći. Najžešće borbe vode se oko Bahmuta, ruska strana napreduje u Harkovskoj oblast i Donbasu, dok ukrajinska strana nastavlja granatiranje grada Donjecka.

O ovim i ostalim temama povezanim sa sukobom u Ukrajini razgovarali smo sa našim gostima, a ovog utorka to su bili: prof. dr Predrag Ćeranić sa Fakulteta bezbednosti iz Banjaluke, novinar prof. dr Slobodan Reljić i politikolog Aleksandar Pavić.

Prof. dr Predrag Ćeranić komentarisao je navodnu borbu protiv korupcije u Ukrajini koja je nekoliko funkcionera koštala položaja.

„Plan davljenja Rusije sankcijama kao bumerang se vratio onima koji su taj plan napravili“, u emisiji „AKTUELNOSTI“ na TV HAPPY!

“Korupcija je u Ukrajini bila prisutna i pre početka ruske vojne operacije. Naravno da u izmenjenim okolnostima korupcija ima mnogo veću šansu. Ratove prati korupcija, kriminal, ali se korupcija često koristi kao izgovor za neke političke postupke, uslovljavanja, eliminisanja… Inače, to je poznata mantra Zapada, kada žele da okrive nekoga, neku nepodobnu vladu, nekog lidera, onda kažu: “On je korumpiran”, pa se onda izdvoje sredstva, kao što se u BiH izdvojilo 80 miliona dolara za potiskivanje ruskog uticaja. Izdvajaju se milioni dolara da bi se otkrila korupcija tamo gde ona treba da se traži. Negde će se potpuno okrenuti glava, a drugde će se ulaziti u neke pojedinosti i tako dalje”, podseća profesor.

On je podsetio da je Rusija u početku sukoba imala loše obaveštajne procene.

“To oko korupcije je jedna stara priča. Korupcija je naravno jedno zlo, veliko, koje treba da se iskorenjuje koliko god je moguće. Ali evo, u ovim okolnostima borbi, ili specijalne operacije, mada je ovo prevazišlo svaku operaciju. Ona je bila u početku, tako se mogla nazvati kada su Rusi imali 100.000 vojnika. Prvobitni plan je bio da do 9. maja se to sve završi i proglasi pobeda protiv fašizma. Međutim, ta se procena zasnivala na slabim obaveštajnim podacima. Politički lideri koji su ubedili vrh u Moskvi da se može sve izvesti iznutra, da je dovoljno da se ruska vojska pojavi i tenkovi… Nisu imali najbolju procenu. Onda je nastupio “plan B”, a to je ovo skraćivanje linije fronta i ovo što se danas dešava”, rekao je prof. dr. Ćeranić u emisiji „AKTUELNOSTI“ na TV HAPPY..

On je naglasio da su Ukrajinci sada u poziciji u kakvoj je bila Rusija na početku rata.

„Ruska vojska prodire po svim linijama. Sada su Ukrajinci u onoj poziciji u kojoj su ruski vojnici bili u početku, sa 120.000-150.000 vojnika, na liniji fronta od 1.000 kilometara, na pojedinim delovima bojišta bilo je malo ruskih vojnika, bile su tanke te linije. Pošto je NATO sve to posmatrao odozgo, dostavljao Ukrajincima obaveštajne podatke, onda se i dogodilo tih nekoliko napada i gubitaka teritorija koje su Rusi već zauzeli. Sada je obrnuto. Sada su Ukrajinci u toj poziciji, jer prema nekim procenama koje ja držim, Rusija ima oko 410.000 vojnika, a i Ukrajinci približno otprilike toliko, s tim što je superiornost u tehnici i što je sad motiv mnogo jači na strani Rusije”, smatra prof. dr Ćeranić.

Profesor je dodao da je jasno da bez Rusije i poštovanja ruskih interesa ne može doći do mira.

„Jasno je da sukob u ovom trenutku ne može biti završen“, u emisiji „AKTUELNOSTI“ na TV HAPPY!

„Sada su neke ukrajinske linije nedovoljno popunjene i stoga im se dešavaju gubici teritorija i ono što jeste najvažnije, a to je bitka za Artjomovsk ili Bahmut, da se ona gubi i pored toga što Ukrajina upumpava nove snage i proglašava to “odsudnom bitkom”, oni gube te bitke i ovo što smo već rekli – Ruska ofanziva, ona je već u toku. Ja sam i prošli put rekao da očekujem da se do kraja ove godine stvari u tom smislu završe jer, kako je nemoguć svet bez Rusije, tako je nemoguć i mir bez Rusije, odnosno bez zadovoljenja ruskih interesa, a ruski interes je multipolarni svet, da se ukine ova vladavina jedne supersile i jedne globalne sile”, zaključuje Ćeranić.

Emisije „AKTUELNOSTI“ možete pratiti i na zvaničnom Youtube kanalu: Aktuelnosti TV Happy 

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter