Izvor: BSC HAPPY
24.01.2023 u 21:28
0

Profesor Ćeranić za „AKTUELNOSTI“ o isporuci „Leoparda“ Ukrajini: „To je sve uzaludno jer se ruska vojska prestrojila i u hodu reformisala!“

U emisiji “AKTUELNOSTI” na kanalu TV HAPPY razgovarali smo o događajima koji su obeležili 335. dan ruske specijalne vojne operacije u Ukrajini. Od najznačajnijih informacija izdvajamo svakako tu da je nemački kancelar Olaf Šolc odlučio da pošalje tenkove “Leopard 2” Ukrajini, ali i da dozvoli drugim zemljama da to takođe učine.

Kako će ta odluka uticati na dalji tok ovog sukoba, kakav će biti odgovor Moskve i šta to znači za odnose Rusije sa zemljama Zapada razgovarali smo sa našim gostima: Ljubinkom Milinčić, glavnom i odgovornom urednicom Srpske redakcije Sputnjik, istoriografom dr Radovanom Kalabićem i prof. dr Predragom Ćeranićem sa Fakulteta bezbednosti u Banja Luci.

Predrag Ćeranić izjavio je da, kako se čini, stvari idu u prilog tome da Ukrajina bude podeljena.

“Ocenjujem da je ta ruska ofanziva o kojoj smo često govorili u ovoj emisiji počela. Dakle, ofanziva je najveća u pravcu Bahmuta (Artjomovska) gde Rusi sa severa ali i sa juga opkoljavaju. Oni imaju tri naseljena mesta i dovoljno je jedno da padne u ruske ruke i onda će Bahmut biti potpuno opkoljen. Toga su svesni i u Kijevu, svesni su toga i njihovi zapadni mentori, ali ono što nisu očekivali jeste proboj ruskih jedinica u jednom širokom luku u oblasti Zaporožja. Jedna ofanziva, koja bukvalno melje sve pred sobom je u širokom zamahu i to je izazvalo veliku zabrinutost i u Vašingtonu i u nekim evropskim prestonicama i upravo zato je stvorena ova atmosfera oko slanja teške artiljerije odnosno tenkova. Već znamo da su tu velike dileme bile i u Nemačkoj i u Britaniji, da li će poslati tenkove, ko će prvi poslati, razna uslovljavanja između zapadnih saveznika su u toku, tako da sve to skupa govori o jednoj panici i ukazuje da ruska ofanziva, kako sam već naglasio, je počela, ona će da se razvija i mislim da će se stvari odvijati u pravcu velikog pritiska na Kijev, ne samo od ruske strane nego i od strane zapadnih mentora, a pre svega Poljske koja priprema trupe da zaposedne zapadni deo Ukrajine tj. ono što oni smatraju svojim istorijskim pravom. Tako da se taj čitav razvoj događaja prema mom mišljenju približava onome na šta su ukazivali eminentni analitičari, da će Ukrajina biti podeljena, odnosno u jednom manjem formatu će preživeti“, smatra Ćeranić.

Radovan Kalabić za „AKTUELNOSTI“: „Posle Bahmuta i kako vidimo njegovog opkoljavanja i njegovog pada, ništa više neće biti isto!“

On je istakao da „istorija voli da se ponovi“ i podsetio da kada su nemački tenkovi poslednji put krenuli na Rusiju, to se „vratilo kao bumerang“.

„Istorija voli i da se ponovi, Sve što smo čuli večeras ukazuje na to. Nekoliko puta se Evropa pod jednim liderom ujedinila i krenula prema Moskvi, i uvek se to na isti način završilo. Upravo je prisutna svest o tome u nemačkom Bundestagu i ti tenkovi koji su još uvek pred zgradom parlamenta su veliko upozorenje. Tako da mislim da u nemačkom društvu postoji svest o tome šta znači kada nemački tenkovi krenu i stupe na rusko tlo – da se to vrati kao bumerang. Stoga, je i stvorena i ta jedna velika napetost u odnosima između saveznika“, smatra profesor.

Ćeranić smatra da SAD neće ući u otvoreni sukob sa Rusijom jer za to nema potrebe.

„Ja delim mišljenje da se SAD neće upustiti u direktan sukob, iako su njihove posade prisutne tamo na “Himarsima” i u nekim drugim dalekometnim artiljerijskim oruđima, ali otvoreno neće stupiti jer nema potrebe. Zašto? Pored toliko ukrajinskih vojnika, Poljaka, koji su prisutni kao vojnici u Ukrajini, Gruzijaca, ako bude potrebno Nemaca, i nekih drugih, zašto američki vojnici da idu. Između ostalog, zaista vest o smrti bilo kog američkog vojnika snažno odjekne SAD“, rekao je Ćeranić u emisiji „AKTUELNOSTI“.

„Ovoga trenutka propaganda Ukrajine radi više nego što vojna sila radi“, u emisiji „AKTUELNOSTI“ na TV HAPPY

Na pitanje kako tumači upozorenja Moskve, da Zapad treba dobro da razmisli o opciji slanja oružja Ukrajini, Ćeranić je izjavio da Rusi ne moraju da čekaju da to oružje stigne do fronta.

“O toj opciji u smislu da će to oružje biti uništeno, ne moraju oni da čekaju da to oružje stigne u Bahmut ili na neku liniju razgraničenja. Gde će Rusi uništavati to oružje to je pitanje na koje će samo oni dati odgovor. U tom smislu uslediće ruski odgovor. Putin je već rekao da je ovo novi svetski sukob, ali ovo je ujedno i proksi sukob, proksi rat, rat tuđum rukama, tuđim vojnicima i dugo je pripreman bio. Ministar inostranih poslova Rusije Sergej Lavrov je nedavno govorio o tome, da je Zapad dugo pripremao ovu agresiju i sada je primenjuje. Međutim, upravo zato što stvari ne idu, što su krenule po zlu po Kijev, po Ukrajinu, sada se donela odluka. Zašto ranije nisu poslali teško oružje i tenkove? Mislili su da ne postoji potreba, a sada postoji potreba, Međutim to je sve uzaludno jer se ruska vojska prestrojila i u hodu reformisala i mi vidimo ono što, one pobede koje je ustvari “Crvena armija” ostvarila 1943. i u godinama koje su usledile”, zaključuje Ćeranić.

Emisije „AKTUELNOSTI“ možete pratiti i na zvaničnom Youtube kanalu: Aktuelnosti TV Happy 

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter