Izvor: BSC Happy
18.02.2023 u 21:51
0

PROFESOR PERIŠIĆ U EMISIJI „AKTUELNOSTI“ NA HAPPY TV: „Ukrajina je odustala od svog identiteta i zato skupo plaća cenu“

U emisiji “AKTUELNOSTI” na kanalu TV HAPPY razgovarali smo o događajima koji su obeležili 360. dan ruske specijalne vojne operacije u Ukrajini.

Tokom informativne emisije „Aktuelnosti“ na Hepi televiziji ove večeri govorilo se o trenutnom stanju na frontu kao i geopolitičkim dešavanjima.

Ove subote gosti su bili Aleksandar Pavić- politikolog, Siniša Ljepojević – novinar i prof dr Srđan  Perišić- profesor geopolitike.

Profesor dr Perišić je komentarisao kakav je položaj Ruske Federacije u savremenoj istoriji i da li je ona danas jača nego ikada ranije.

-Rusija je od 2000. godine,  posle ere Jeljicina dnastavila da jača svoju moć.  Pod Jeljcinom Rusija je doživela najveći bankrot u dvadesetom veku, koji je bio jači nego za vreme oba svetska rata. Dolaskom Jeljcina na vlast došlo je i do smene elite. Postojale su dve struje, jedna okupljena oko Viktora Černomirdina koja je bila proamerička i ona koja je bila okupljena oko Jevgenija Primakova. ta elita je i iznedrila Putina. Tako je započelo i jačanje Rusije. Ona je krenula iz velikog minusa i 23 godine posle,  2006. počinje da definiše svoju geopolitiku. Od trećeg predsedničkog mandata Vladimira Putina od 2012. počinje i da je realizuje- kaže Perišić.

On napominje da se sa vladavinom Putina Rusija okreće svom ličnom identitetu i raskida sa Zapadom.

-Jeljcin je gledao Rusiju kao deo Zapada i civilizacijski i politički i kulturno. jačanje Rusije je krenulo kada su Rusi shvatili da su posebna civilizacija u odnosu na Zapad. To je bio veliki preokret Rusije.

Profesor Perišić podseća da je Zapad još 2012. godine pokušao da satanizuje putina izazivajući „blatnjavu revoluciju“ koja nije uspela.

-Tada počinje satanizacija Putina.  Razlog tome je bio i donošenje dva antiglobalistička zakona- protiv ugrožavanja vernika i o zabrani širenja homoseksualne propagande među maloletnicima. Tada počinju i prve sankcije usmerene ka Rusiji.

Profesor smatra da je Zapad pokušavao da preko ukrajine nanese štetu Rusiji , ali im se to vraća kao bumerang.
-Rusija ima štetu, ali to nije ona šteta koju su oni očekivali. Svet se izvlači iz tog zagrljaja Zapada. Zemlje poluperiferije se izdvajaju i postaju model koji dokazuje da zemlje mogu da se razvijaju nezavisno od Zapada.

O stanju na frontu, profesor Perišić kaže:

-Svi se pitaju šta će se dalje dešavati na frontu. Trenutno je zimska kampanja i mislim da je to najbolji termin za ova ratna dejstva. pritisak je veliki na području od Zaporožja pa do Harkosvkog fronta.  Ruska vojska ne koristi napadne jedinice, nigde nije upotrebila oklopne jedinice što je vrlo neobično. Koriste se  artiljerijsko- raketne jedinice kao i  pešadijske. Za proboj fronta te jedinice se neupotrebljavaju.  Ruske snage privlače ukrajinske rezerve. Cilj Rusije je da što više uhvate u „kotlove“ ukrajinsku rezervu.  Napadne snage se grupišu iza, po dubini. Znamo da je tamo  nekoliko stotina hiljada vojnika, nekoliko hiljada tenkova i višecevnih raketnih sistema, 400 aviona i 300 helikoptera. Gde će oni biti upotrebljeni i u kom momentu, niko ne zna. Moguće je da će doći do velike ruske ofanzive na proleće. Najžešće borbe su trenutno oko Bahmuta. Pritisak je i na severnom delu fronta. Ruska vojska napreduje polako, bez uvođenja oklopnih jedinica kako bi što više rezervnih ukrajinskih hunti bilo uništeno. Amerikanci vrše pritisak da i ukrajinska hunta izvrši neku ofanzivu. Pitanje je sa čim bi oni to uradili? Sa onih 300 tenkova? Ukrajina je imala 1900 tenkova pre rata i  nigde nisu izvršili proboj, pa kako će sad sa tih 300?

Profesor Perišić smatra da se u Ukrajini vodi 2proksi“ rat, rat preko posrednika.

– Ovo je posrednički rat. Američka vojna moć  je opala. Ona ne vodi otvorene ratove još od 2008. godine. Od tada su SAD pronalazale one države koje će da vode ratove umesto njih. Ukrajinci masovno ginu za njih i njih to uopšte ne zanima, jedino im je važno da se širi mržnja prema Rusiji- kaže Perišić.

-Ukrajina je odustala od civilizacijskog identiteta i istorijske svesti da su Rusi. Čim tako odustane elita od identiteta, a to važi za sve narode na svetu i onda te države postanu predmet proksi politike Zapada. To se dešava u Kijevu. Zelenski uništava ukrajinske mladiće.  On je produžena ruka Vašingtona. Njima je u interesu da se Rusija iscrpi, a ustvari Zapad se iscrpljuje. To je tragedija države koja postaje marioneta- kaže Perišić.

 

 

 

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter