Izvor: BSC Happy
28.02.2023 u 21:30
0

PUKOVNIK KRSMANOVIĆ U EMISIJI „AKTUELNOSTI“: „Rusija se suzdržava, a to na Zapadu vide kao njenu slabost“

U emisiji „AKTUELNOSTI“ na kanalu TV HAPPY razgovarali smo o događajima koji su obeležili 370. dan specijalne vojne operacije u Ukrajini.

U večerašnjoj emisiji gostovali su Dragan Krsmanović- pukovnik, Ivana Stojanović-politikolog i dr Radovan Kalabić-istoriograf.

Poslednjih dana stiče se utisak da su mnogo veći gubici na ukrajinskoj strani, da je stradanje u ljudstvu i tehnici ogromno.

Pukovnik Krsmanović smatra da je upravo to deo jedinstvene i do sada neviđene ruske taktike ratovanja.

– To je strategija ratovanja koju je odabrala ruska strana. Ona topi odbrambenu moć ukrajinske vojske do samog kolapsa. Ukrajinci neće moći da izdrže ovaj borbeni tempo i to je jasno. Svi smo očekivali da će Rusija izvesti neku ambicioznu zimsku kampanju, ali izgleda da su se opredelili da izvrše kompletno uništenje ukrajinskih rezervi pre nego što krenu u tu ofanzivu. To rade kako se ne bi dogodilo da ukrajinski rezervni vojnici, kojih ima oko 30 do 40.000 budu iskorišteni kao odgovor na ofanzivu.

Pukovnik smatra da je trenutno na ukrajinskom frontu „operativna pauza“ ali da su borbena dejstva ipak značajna.

-Ruska vojska ide na razoružavanje Ukrajinaca do kraja tako što vodi rat iscrpljivanja. Vidimo da je opao intenzitet ukrajinske artiljerije. Oni se bore sa umanjenim resursima. Ruska strana sistematski lomi moć Ukrajine, ne žuri ali nastoji da nanese velike gubitke. Mnogo se gine i znao da je trenutno odnos u gubicima vojnika 4 prema 1.

Pukovnik ne veruje u jedinstvenu tačku napada koja bi imala „domino“ efekat u ovom ratovanju.
-Pobeda u ratu se može ostvariti operacijom strateškog i taktičkog značaja. Ruski uspesi su taktički. Mora ih biti više povezanih, da budu u lancu, u kontinuitetu… Ruska vojska diktira gde će se boriti. U teoriji ratovanja to vidim kao taktitku infiltracije. To je ono što sada možemo da vidimo na frontu. Propast Ukrajine je neminovnost i zna se ko će dobiti ovaj rat!

Rusija ima daleko veće resurse za ratovanje od Ukrajinaca, kaže pukovnik i napominje da njena vojska vodi igru u vrlo umerenom tempu kako bi se izbegli veći gubici.

Stanje na frontu je katastrofalno, naročito poslednjih meseci u Bahmutu gde su granatiranja neprestana. Ruski vojnici, a naročito Čečeni koji se bore na strani Rusije često čuvaju „svoju bombu“ u slučaju da budu zarobljeni.
-U ratovima u Republici Srpskoj  vojnici su imali  svoje bombe koje su tako i zvali. Moramo da razumemo da je psihičko stanje na frontu sasvim drugačije. Za vojnike koji su na prvim linijama fronta smrt je jednostavnija nego što nam se čine. Kad si u ratu, smrt je pored tebe. To je druga psihologija i  bomba predtsvalja čin rešenosti da si spreman da pogineš. Čečeni suvaspitavani u tom duhu i oni ne mogu da zamisle da dozvole da budu zarobljeni.

Za godinu dana stvari se ne mogu vratiti u pređašnje stanje pre rata i Rusija je postavila svoje ciljeve mnogo dalje nego u prvom trenutku, kaže pukovnik Krsmanović.

-Da bi Rusija pobedila u planetarnom ratu, ona mora da pobedi prvo na frontu. Dosad nismo videli da neka sila u ratu ne pokazuje sve svoje resurse i potencijale. Činjenica  je da Rusija ne ratuje protiv Ukrajine već protiv NATO-a na teritoriji Ukrajine. Ona ne koristi sva sredstva jer ima odnos o ukrajinskom narodu mnogo izraženiji nego što su to imali Amerikanci prema narodima sa kojima su ratovali. Doći će dan kada će Ukrajinci morati da shvate tu svoju rođačku bliskost sa Rusijom. Amerikancu su milijarde utrošili da spreče baš to, da Ukrajinci to shvate.  Rusija se suzdržava, a to na Zapadu vide kao njenu slabost. Potencijal Ukrajine ne može da bude veći ni sa isporukom novog naoružanja- smatra pukovnik Krsmanović.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter