Izvor: BSC HAPPY
24.01.2023 u 20:55
1

Radovan Kalabić za „AKTUELNOSTI“: „Posle Bahmuta i kako vidimo njegovog opkoljavanja i njegovog pada, ništa više neće biti isto!“

U emisiji “AKTUELNOSTI” na kanalu TV HAPPY razgovarali smo o događajima koji su obeležili 335. dan ruske specijalne vojne operacije u Ukrajini, a od najznačajnijih informacija izdvajamo svakako tu da je nemački kancelar Olaf Šolc odlučio da pošalje tenkove “Leopard 2” Ukrajini, ali i da dozvoli drugim zemljama da to takođe učine.

Kako će ta odluka uticati na dalji tok ovog sukoba, kakav će biti odgovor Moskve i šta to znači za odnose Rusije sa zemljama Zapada, razgovarali smo sa našim gostima: Ljubinkom Milinčić, glavnom i odgovornom urednicom Srpske redakcije Sputnjik, istoriografom dr Radovanom Kalabićem i prof. dr Predragom Ćeranićem sa Fakulteta bezbednosti u Banja Luci.

Prof. dr Milimir Mučibabić za „AKTUELNOSTI“: „Mi smo imali sreće da su litije demistifikovale prirodu i razoružale to što se zvalo projekat“

Radovan Kalabić govorio je o simboličkom i istorijskom značaju Bahmuta istakavši da je to grad – simbol jedinstva i oslobodilačkog, ruskog i srpskog oružja.

“Bahmut ima posebno mesto, ne samo u geostrateškim, geopolitičkim i vojnostrateškim operacijama, nego on ima istaknuto i vrlo važno mesto u istorijskom i simboličkom smislu. Između ostalog u Bahmutu su srpski husari, to imate opise u drugoj knjizi Miloša Crnjanskog, kada njegov glavni junak Pavle Isakovič, zajedno sa Srbima iz Temišvara, i Pomoriške i Potiske krajine negde sredinom 18. veka naseljavaju te puste i nepristupačne prostore i on predstavlja simbol pobedničkog jedinstva i oslobodilačkog, ruskog i srpskog oružja, budući da su generacije od tih Srba koji su odbili da se pounijate u Austrougarskoj, gde su tada bili, prešli su na rusku stranu, među jednokrvnu i jednovernu braću Ruse. Generacije koje su od njih postale, to su generacije koje su pobednički sa ruskom vojskom ušle u Berlin 1760. godine, a zatim u Pariz 1815. Godine, gde je među 37 ruskih generala bilo 10 istaknutih srpskih generala, među kojima su najpoznatiji bili: Miloradovič, Ševič, Depreradovič… A jedan naš general, rodom Vrščanin, Emanuel njemu se predao maršal francuski  i cela nacionalna garda u Parizu“, podseća istoriograf.

Kalabić je izjavio da je Bahmut, prema obaveštajnim podacima, trebalo da bude polazna tačka za proterivanje Rusa iz istočnih delova Ukrajine.

„Vi kada pogledate cikluse u istoriji, a sve vam je u simbolima jer onaj ko kontroliše simbole taj kontroliše i prošlost i budućnost nekog društva, videćete kako govore obaveštajni podaci da je u Bahmutu napravljena takva tvrđava, a prva tvrđava koja je u njemu izgrađena bila je tvrđava upravo koju su izgradili Srbi ovi koji su bili u ruskoj vojsci, takva tvrđava i takvi podzemni prolazi da je to trebalo da predstavlja tačku kako govore obaveštajni podaci za reprizu, samo mnogo veću, “Oluje” koja se dogodila u Hrvatskoj i “Bljeska” i da je sa te polazne tačke, kao udarne pesnice bilo predviđeno da se protera sve rusko stanovništvo iz Donbasa i iz Luganske oblasti“, dodao je Kalabić.

Aleksandar Raković za „AKTUELNOSTI“: Specijalna operacija mora da se završi osvajanjem Kijeva, „majke ruskih gradova“!

On je izjavio da je mnoguće da se u Bahmutu dogodi „prelomni trenutak“, ne samo za sukob u Ukrajini, već i za budućnost čovečanstva.

„Po mom skromnom mišljenju, Koliko poznajem podzemne tokove istorije, jer ovo što mi sada vidimo to su nadzemni, to su ovi očigledni i prolazni, ali posle Bahmuta i kako vidimo njegovog opkoljavanja i njegovog pada, ništa više neće biti isto. I u tom simboličkom pogledu ja se nadam da će posle te bitke doći do, ne samo zaokruživanja i uništenja ostatka ukrajinskih trupa, to sigurno znaju bolje vojni analitičari od mene, nego da će doći do jednog pobedničkog simboličnog trenutka – prelomnog koji će možda imati i dalekosežni značaj za budućnost čovečanstva.

Emisije „AKTUELNOSTI“ možete pratiti i na zvaničnom Youtube kanalu: Aktuelnosti TV Happy 

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

1 thought on “Radovan Kalabić za „AKTUELNOSTI“: „Posle Bahmuta i kako vidimo njegovog opkoljavanja i njegovog pada, ništa više neće biti isto!“”

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter