Izvor: BSC HAPPY
26.01.2023 u 22:08
0

„Ukrajini treba oko 1800 tenkova, što je u ovim uslovima prosto nemoguće obezbediti i nerealno očekivati“, u emisiji „AKTUELNOSTI“ na TV HAPPY!

U emisiji “AKTUELNOSTI” na kanalu TV HAPPY razgovarali smo o događajima koji su obeležili 337. dan rata u Ukrajini.Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski, nakon odluke o isporuci tenkova Kijevu, traži od saveznika avione, krstareće rakete, pa čak i podmornice, dok zamenik predsednika Saveta bezbednosti Rusije Dmitrij Medvedev poručuje da one nisu neophodne, jer će Ukrajina uskoro ostati bez mora. Osim toga, izdvajamo ruski masovni napad na Ukrajinu krstarećim raketama, kao i informaciju da su njihove snage ušle u Ugljedar.

O ovim i ostalim temama povezanim sa sukobom u Ukrajini razgovarali smo sa našim gostima: advokatom Brankom Lukićem, naučnim savetnikom dr Draganom Petrovićem i Đorđem Aničićem, oficirom RV i PVO.

Dr Dragan Petrović za „AKTUELNOSTI“: „Rusija ima sve karte u svojim rukama i nedostaje joj samo opipljiva pobeda!“

Đorđe Aničić osvrnuo se na zapažanja sagovornika dr Dragana Petrovića i istakao da su složena obuka, rezervni delovi i komplikovana oprema, zajedno sa malim brojem najavljenih tenkova glavni problem sa kojim će se Ukrajinci suočiti.

“Što se tiče same obuke, Dragan je u pravu što se tiče same složenosti obuke, pogotovo na nepoznatim sredstvima, a sva ta sredstva praktično pripadaju zapadnoj paleti naoružanja, u odnosu na istočno, na čemu su ukrajinski tenkisti bili obučavani, daleko je to od toga. Pod jedan, radi se o savremenijim borbenim sredstvima. Pod dva, treba imati određenu podršku što se tiče mehaničara i što se tiče otklanjanja nedostataka problema kvarova itd. Ne treba zaboraviti da su tu sistemi, od mogućnosti zadimljavanja na terenu, pa do laserskih obeleživača, automatskih sistema ispaljivanja municije… Sve to traži dodatnu doobuku samih ljudi i borbene posluge koja će raditi na tome, zatim  postavlja se pitanje rezervnih delova i na kraju postavlja se  vrlo objektivno pitanje broja tenkova koji će biti isporučeni”, izjavio je Aničić.

Branko Lukić za „AKTUELNOSTI“: „Rusija je prejaka za Ukrajinu, a u ovom momentu je prejaka i za NATO pakt!“

On je naglasio da su potrebe Ukrajine za tenkovima daleko veće.

“Ovo što se računa sa nekih 150 tenkova koji eventualno mogu da budu isporučeni, naravno pričamo o ova tri tenka koji spadaju u sam vrh oklopno-mehanizovanih jedinica, to je otprilike negde brigada, brigada i po. Potrebe Ukrajine za tom vrstom naoružanja su daleko veće”, smatra oficir RV i PVO.

Prema njegovoj računici, Ukrajini je u ovom trenutku neophodno 1800 savremenih tenkova, ukoliko želi uspehe na frontu.

“Ukrajini bi trebalo negde oko 3 tenkovske divizije, a to je otprilike, ako imamo informaciju da je jedna divizija negde oko 296 tenkova, da je negde oko 235 oklopnih borbenih vozila pešadije, pa određeni broj haubica, topova itd. radilo bi se o negde blizu 1.000 tenkova. Tome treba dodati i jednu rezervu koja bi trebalo da postoji. Jedna rezervna tenkovska divizija bi trebalo da postoji jer će biti neminovno gubitaka na dnevnom nivou. U svakoj tenkovskoj bitci računa se i procenjuje da će biti od 10 do 15 odsto gubitaka. Ako imamo i taj segment u vidu, da bi Ukrajina imala uspeha na ratištu, ovog momenta bi ona trebalo da ima oko 1800 ovih savremenih tenkova, što je u ovim uslovima prosto nemoguće obezbediti i nerealno očekivati.

Emisije „AKTUELNOSTI“ možete pratiti i na zvaničnom Youtube kanalu: Aktuelnosti TV Happy 

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter