Izvor: lepotaizdravlje.rs
04.03.2023 u 09:04
1

Plavuše i jako oštećena kosa: Kako da je oporavite u 5 koraka?

Da li vam je kosa jako oštećena? Ovo je izuzetno često kod plavuša, zbog agresivnih farbi i izbeljivanja kojima su podvrgnute. Ako ste primetili izlomljene vlasi, rascvetale krajeve, nedostataj sjaja, suvoću kose… onda – to je, nažalost, to. Ipak, situacija nije beznadežna: jako oštećena kosa se može oporaviti u ovih 5 koraka.

Kako dolazi do oštećenja kose?

Svaka obrada ili manipulacija kosom – feniranje, pegla, hemijski relaksatori, izbeljivanje – sve ovo dovodi do oštećenja vlasi kose. Ako tretirate kosu suviše često ili to radite suviše agresivno, onda možete pospešiti odumiranje dlake. Kod plavuša je situacija još komplikovanija zbog čestog izbeljivanja i korišćenja hidrogena visoke koncentracije.

Zato uvek zapamtite da pre određenih tretmana kose porazgovarate sa frizerom o njihovom uticaju na kosu i o tome kako kosu nakon tretmana treba da negujete da biste sprečili negativne posledice.

Izaberite pravi šampon i balzam

Ako ste plavuša, šampon koji koristite je važan ako želite da budete sigurni da ćete zadržati i kvalitet kose i boju. Plavuše koje nose hladnu boju kose trebalo bi da koriste ljubičasti šampon bar jednom ili dva puta nedeljno. Ovaj šampon sprečava da vam neki drugi pigment pokvari boju kose, bez obzira na to da li se nalazite često na suncu, dolazite u kontakt sa hlorom ili solju. I uvek koristite šampone bez sulfata.

BONUS VIDEO

Proteini za kosu

Ako vam je kosa oštećena, trebalo bi da sefokusirate na dodavanje proteina vlasima i hidrataciju kose. Proteini će pomoći da se ponovo izgrade veze i spreči lomljenje kose, dok će vlaga obnoviti kosu i sprečiti je da bude jako suva i da se lomi.

Usporite sa toplotnim tretmanima i izbeljivanjem

Nikada ne izlazite iz kuće, a da vam kosa nije stilizovana, a izrastak farbate čim se pojavi? Nažalost, ovakve navike samo pogoršavaju stanje jako oštećene kose.

Ako vam je kosa spržena, smanjitestilizovanje toplotom jednom nedeljno i uvek koristite sredstvo za zaštitu od toplote pre feniranja. Sastojci kao što su aloe vera i ekstrakt semena suncokreta mogu pomoći u sprečavanju oštećenja i hidrataciji.

Kada je u pitanju izbeljivanje, razmislite o tome da to radite samo sezonski ( četiri puta godišnje, maksimalno). U međuvremenu, neka vaš kolorista primenjuje tehnike kamufliranja kako ne biste izgledali neuredno.

Šišajte se

Procvetali vrhovi ne zahvataju samo vrhove kose. Oni se šire duž dlake dok ona potpuno ne pukne i ne otpadne. Zato, jako je važno da ih redovno uklanjate, odnosno da se šišate. Koliko često će vam trebati šišanje varira u zavisnosti od tipa, dužine i jačine oštećenja kose, ali većina stilista predlaže skraćivanje krajeva svakih šest nedelja.

Investirajte u maske i ulja

Dodatna šteta = potreba za dodatnom hidratacijom. Izaberite dan za koji znate da ćete imati 20 ili više minuta vremena nakon tuširanja da stavite masku za kosu. Ulje za kosu će vam takođe pomoći da sprečite kovrdžanje dok hidrirate vaše vrhove, čak i ako ne stilizujete kosu, dodaje ona.

Kako da parfem traje ceo dan: 6 načina za postojaniji miris tokom celog dana!
PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

1 thought on “Plavuše i jako oštećena kosa: Kako da je oporavite u 5 koraka?”

  1. Mnogo toga se danas reklamira po televizijama, novinama i slicno. Licno me zanima kao plavusu koja se godinama farba sta je najbolje kako bih svoju kosu ozivela? Takojde, ono sto mene u poslednje vreme zbunjuje je dosta clanaka o upotrebi hidrogenizovane vode. Da li mozete da napisete neki tekst o tome kako bismo znali da li to treba koristiti i na koji nacin. Hvala unapred

    2
    0
    Odgovori

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter