Izvor: KURIR.RS
09.06.2023 u 12:12
0

„NA NOGAMA I BISTRE GLAVE“: Dodeljena priznanja za životno delo Kinoteke istaknutim umetnicima

Zlatni pečati Jugoslovenske kinoteke za životno delo i doprinos razvoju filmske umetnosti ove godine su uručeni glumici Jelisaveti Seki Sablić, reditelju Đorđu Kadijeviću i posthumno reditelju Živojinu Pavloviću, čiju nagradu je u ime porodice primila njegova ćerka, glumica Milena Pavlović. Ceremonija je organizovana juče, 6. juna, na dan Kinoteke.

Seka Sablić, glumica koja je svojom harizmatičnom pojavom i ubedljivim stilom obeležila našu kinematografiju, istakla je da joj je velika čast što dobija priznanje od kinoteke koja nosi epitet jugoslovenska.

Radost u srcu

– Ova nagrada potvrđuje da sam živa, na nogama i da mogu da je primim bistre glave. Nisam je očekivala, ali iskreno, nijednu nagradu nisam. Ponosna sam jer je Jugoslovenska kinoteka možda najveća filmska kuća. Kad mi je Jugoslav Pantelić javio da sam dobila Zlatni pečat, pitala sam da li priznanje dodeljuje jugoslovenska ili srpska kinoteka (smeh).

Možda nije vreme za slavlje i nagrade, ali ja se radujem ovom priznanju, jer ovakvi događaji pomažu da se vratimo u neko bolje vreme, da naš život ponovo normalnije poteče. Posebno sam dirnuta što se nalazim u ovakvom društvu dobitnika i ponosna sam što dobijam možda najveću nagradu koju dodeljuje filmska kuća poput Jugoslovenske kinoteke. Zahvalna sam životu što stojim ovde i mogu da primim nagradu, s radošću koju nosim u srcu – objasnila je Seka i prisetila se svojih početaka.
– Sećam se jako dobro svog prvog filma, igrala sam u „Vranama“ Ljubiše Kozomare i Gordana Mihića. Sećam se svakog momenta i koliko sam uživala u tome. U karijeri nisam ništa odbijala, a kad sam to radila, bilo je s dobrim razlogom. Sebe sam oduvek smatrala pozorišnom glumicom, bojala sam se da napravim nešto svome pozorištu i tu sam mnogo propustila – zaključila je glumica.

Jugosloven

Reditelj i scenarista, istoričar umetnosti i likovni kritičar Đorđe Kadijević filmsku karijeru je započeo ratnim dramama, a u njegovom raznovrsnom opusu posebno mesto zauzima kultni televizijski film „Leptirica“, kojim postaje začetnik žanra fantastike i horora u srpskoj kinematografiji.

– U ovakvim trenucima čovek sebi postavlja pitanje da li je ovo zaslužio. Znam samo jednu stvar, da sam oduvek do daske davao sve što sam mogao i imao. Sve sam dao jednoj mističnoj vrsti ljudske delatnosti koja se zove umetnost. Sad mogu da kažem da u dubokoj starosti, gledajući reprize svojih filmova, vidim da je to moj život, koji će uskoro nestati.
Trag koji ostaje i koji će se pamtiti jeste onaj koji je zabeležila filmska traka. Duboko zahvaljujem Jugoslovenskoj kinoteci, naročito zato što se zove jugoslovenska, jer sam ja jugoslovenski reditelj. Sve što sam radio stvorila je zemlja koja ne postoji, a pitanje je postojimo li i mi. Ostaću Jugosloven do poslednjeg trenutka i zato Jugoslovensku kinoteku cenim više nego bilo koju drugu posvećenu ovoj umetnosti – rekao je Kadijević.

U pravo vreme

Zlatni pečat posthumno je pripao reditelju Živojinu Pavloviću, koji je svojim stvaralaštvom udario temelje domaće kinematografije. Priznanje je u ime porodice primila glumica Milena Pavlović.

– Slažem se da nije vreme za primanje nagrada i slavlje, ali s obzirom na to da je prošlo 25 godina od očeve smrti i 90 od njegovog rođenja, a da je u svojim filmovima govorio o slobodi, ova nagrada je na neki način simbol ovog vremena. Bilo bi interesantno čuti šta bi Živojin rekao, da li bi ušao u samocenzuru i da li bi imao slobodu mišljenja i stvaranja. U tom smislu, ova nagrada je došla u pravo vreme – istakla je Milena.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter