Izvor: TANJUG
27.05.2022 u 08:38
0

Otvoreno 67. Sterijino pozorje

 Predstavom „Mileva“ Milene Bogavac, Olge Dimitrijević, Tijane Grumić, Vedrane Božinović, Vedrane Klepice, u adaptaciji Jelene Kovačić, a u režiji Anice Tomić počelo je 67. Sterijino pozorje u Srpskom narodnom pozorištu.

Svečanom besedom otvorio ga je scenograf Miodrag Tabački, petostruki dobitnik Sterijine nagrade. Četiri je dobio za scenografiju (1982, 1996, 1998. i 1999), a dobitnik je i Nagrade za naročite zasluge na unapređenju pozorišne umetnosti i kulture 2009. godine.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

-Zahvalan sam Sterijinom pozorju što mi je ukazala čast da otvorim festival našeg nacionalnog pozorišta koji nosi ime velikog srpskog pisca. Istovremeno doživljavam to kao priznanje i podršku mojoj profesiji koja sa ljubavlju, poštovanjem i verno nadgrđuje slikom, kreira i osmišljava i vizuelnom komponentom prati našeg dramskog pisca. Pisac je za mene zvezda, a najbitnija karika i pokretač svega na sceni jeste dramski tekst -kazao je Tabački.

Dodao je da je s velikim zadovoljstvom radio tekstove domaćih klasika Sterije, Nušića, Njegoša, ali i mladih pisaca i njehovih savremenika Ljubomira Simovića, Dušana Kovačevića, Vladimira Arsenijevića, Milosava Marinovića i drugih.

-Radovao sam se svakom uspehu na ovom velikom festivalu. Sa željom da se naši klasici i savremenici i dalje igraju i uz želju da se pojave i novi mladi dramski pisci proglašavam 67. Sterijino pozorje otvorenim- rekao je Tabački.

Pod motom “Vreme teskobe”, na festivalu će biti izvedeno devet predstava u takmičarskoj selekciji i tri u međunarodnoj selekciji “Krugovi”.

-U ovih devet dana očekuje nas bogat program, devet predstava u takmičarskoj selekciji, tri predstave u pratećem programui tri predstave van konkurencije. Predstave dolaze iz Zagreba, Sarajeva Banjaluke, Splita, Skoplja, Subotice, Beograda, Novog Sada, iz Gračanice, Kraljeva. Imaćemo I predstave u sklopu Pozorja mladih, zatim izložbe I ostali prateći programi. Učestvovaće 750 umetnika, a očekuje se 10 hiljada posetioca -rekao je direktor Sterijinog pozorja Miodrag Radonjić.

U takmičarskoj selekciji 67. Sterijinog pozorja naći će se predstave „Izbiračica“ Koste Trifkovića u režiji Ive Milošević Narodnog pozorišta iz Subotice, „Protekcija“ Branislava Nušića u režiji Kokana Mladenovića Narodnog pozorišta iz Sarajeva, „Kod večcite slavin“ Momčila Nastasijevića u režiji Sonje Petrović Srpskog narodnog pozorišta, „Čudo u Šarganu“ Ljubomira Simovića u režiji Jagoša Markovića Jugoslovenskog dramskog pozorišta.

VOJA BRAJOVIĆ OTKRIO ISTINU KOJA ĆE VAS ZAPREPASTITI: Izgubili su kovčeg sa telom slavnog reditelja DEJANA MIJAČA!

Takmiče se i predstave „Godine vrana“ Siniše Kovačevića Narodnog pozorišta Beograd, „Rolerkoster“ Jelene Kajgo u režiji Milice Kralj Ateljea 212, „Poslednje devojčice“ Maje Pelević u režiji Kokana Mladenovića Pozorišta „Deže Kostolanji“ iz Subotice, „Fleke“ Tijane Grumić u režiji Juga Ðorđevića Kraljevačkog pozorišta i „Bludni dani kuratog Džonija“ Filipa Grujića u režiji Jovane Tomić Novosadskog pozorišta.

U netakmičarskoj međunarodnoj selekciji „Krugovi“ tri su predstave, dve iz Zagreba i jedna iz Skoplja. Predstava u čast nagrađenih biće „Hrkači“ čiji tekst i režiju potpisuje Nikola Pejaković, a izvodi ansambl Narodnog Pozorišta Republike Srpske iz Banjaluke.

*Gledajte „Happy“ kablovske kanale i to: „Moje happy društvo“, „Moj happy život“, „Moja happy zemlja“ i „Moja happy muzika“.
Program se emituje kod kablovskih operatera „IrisTV“ i „Supernova“, a možete ih pronaći na sledećim kanalima:
„Moje happy društvo“ – IrisTV / 171 ; Supernova / 71
„Moj happy život“ – IrisTV / 172 ; Supernova / 72
„Moja happy zemlja“ – IrisTV / 173 ; Supernova / 73
„Moja happy muzika“ – IrisTV / 174 ; Supernova / 74

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter