Izvor: KURIR.RS
20.03.2023 u 12:59
0

„PRE DESETAK DANA SMO BILI ZAJEDNO NA KONCERTU NA KOLARCU“: Rade Radivojević o poslednjim danima velikog GRAJE, a onda se ovo DESILO

Posle kraće bolesti u Beogradu je u 92. godini preminuo pevač i kompozitor Radoslav Graić. Iza sebe je ostavio velike hitove, ali je najpoznatiji po pesmi "Mito, bekrijo", za koju su svi mislili izvorna, a svojim izvođenjem proslavila ju je Vasilija Radojčić.

– Graja je, prvo da kažem, bio izuzetno dobar čovek. Pre desetak dana smo bili zajedno na džez koncertu na Kolarcu. Bio sam svakog dana na vezi s porodicom. Nedavno je polomio kuk i preminuo je u bolnici. Njegov odlazak nenadoknadiv je gubitak za našu muzičku zajednicu. Otišao je u legendu još jedan veliku kompozitor – kaže za Kurir njegov kolege Rade Radivojević.

Radoslav Graić rođen je 1932. godine u Mrkonjić Gradu u Bosni i Hercegovini. Nasledivši muzički talenat od oca, često je pevao na školskim priredbama. Školovao se u Travniku, a gimnaziju je 1950. završio u Banjaluci, gde je uporedo pohađao i muzičku školu, piše RTS.

U Beogradu je živeo od Drugog svetskog rata, gde je i diplomirao istoriju umetnosti na Filozofskom fakultetu, ali i solo pevanje na Muzičkoj akademiji. Na predlog Dubravke Nešović, počeo je da peva u horu Radio Beograda, a ubrzo je polagao i audiciju kod Vlastimira Pavlovića Carevca i tako postao vokalni solista narodne muzike u toj radio-stanici. Kada je Graić završio Muzičku akademiju, ponuđeno mu je da nastupa u operi. I pored nekoliko uspešnih proba, odlučio je da se ipak tada – posveti zabavnoj muzici.

Ljubav prema komponovanju melodija u duhu narodnog melosa javila se posle prve pesme koju je napisao za duet Radulović-Jovanović. Od tada nastaju pesme za sva vremena: „Doleteće beli golub“, „Imala sam drugaricu“, „Krčmarice, još vina natoči“, „Žubor voda žuborila“ i mnoge druge. U nedavnom Jutarnjem programu RTS gostovao je povodom reizdanja kompilacije „Vuče, vuče, bubo lenja“, na kojima su najčuvenije pesme za decu koje je komponovao Radoslav Graić, a ispevane su na tekstove najčuvenijih domaćih pesnika za decu. Tu su starijima dobro poznate pesme „Lako je prutu“, „Vuče, vuče, bubo lenja“, „Još smeha deci“, „Mate, mate, matika“, „Meda i pčele“ i druge.

Pesme mu pevale velike zvezde

Izvođači ovih dečjih pesama su naši poznati glumci i pop pevači: Dragan Laković, Đuza Stojiljković, Branko Milićević Kockica, Đorđe Marjanović (s kojim je bio kum), Zafir Hadžimanov, Vladimir Čobi Savčić, Senka i Bisera Veletanlić, Boba Stefanović, Minja Subota… Tu su i naši renomirani dečji horovi – Kolibri, Dečji hor RTS, Čarolija, hor Dečijeg kulturnog centra kao i talentovana deca solisti.

Dobitnik je Zlatne medalje za zasluge, koja mu je uručena povodom Dana državnosti Republike Srbije (2020). U braku s Jelisavetom Nikolić bio je od 1965. Sin Vladimir Graić je i sam kompozitor i pobedio je na Evroviziji s pesmom „Molitva“.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter