Izvor: ALO.RS
08.02.2023 u 07:34
0

PREMINUO SLAVKO MILANOVIĆ! Poznati dramaturg nas napustio nakon duge bolesti

Datum, vreme i mesto sahrane biće naknadno saopšteni.

Dramaturg Slavko Milanović preminuo je danas u 72. godini, nakon duge bolesti, objavljeno je iz Narodnog pozorišta u Beogradu.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

– Pamtićemo ga kao vrsnog pozorišnog znalca, ali i veoma dragog, nenametljivog, odmerenog i dostojanstvenog čoveka – naveli su iz Narodnog pozorišta u Beogradu.

Milanović je rođen 1951. godine.

Diplomirao je Opštu književnost i teatrologiju na Filozofskom fakultetu u Sarajevu.

Pohađao je postdiplomske studije na Filološkom fakultetu u Beogradu i na Institutu za dramu i teatar u Lođu /Poljska/, a u okviru studijskih boravaka bio je u Velikoj Britaniji i SAD.

Od 1975. godine bio je dramaturg, a od 1986. do 1992. umetnički rukovodilac i direktor sarajevskog „Kamernog teatra 55“.

U jugoslovenskim časopisima i zbornicima objavio je veći broj dramaturških analiza, studija i eseja o temi pozorišta, filma i televizije /desetak godina bio je stalni TV kritičar sarajevske revije „Ođek“/, te pozorišnih i televizijskih kritika i prikaza.

Autor je više radio drama od kojih su najpoznatije „Soba“, „Koncert za Reginu Olsen“, „Quid nimis“ i „Riblji ples“.

Pisao je televizijske scenarije „Zajedno“, „Budite isti za dvadeset godina“ i „Perspektiva rajskog dola“ za TV Sarajevo, te „Nastajanje/ Nestajanje“ za TV Beograd.

Televizijska drama „Budite isti za dvadeset godina“ adaptirana je i izvedena u Narodnom pozorištu u Zenici.

U periodu od 1994. do 1996. godine režirao je „Goli život“, prvu igranu televizijsku seriju u Republici Srpskoj, a od 1995. do 2000. godine bio je angažovan u „Srna filmu“ kao producent i umetnički savetnik.

Za dokumentarni film „Povratak južnim planinama“ /u produkciji „Srna filma“/ dobio je Nagradu za najbolji etnološki film na Međunarodnom festivalu MEFEST, održanom 1999. godine na Zlatiboru.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter