Izvor: punkufer.hr
03.05.2023 u 17:11
0

Vojska koja ŠTITI POKOJNIKE: U zagrobnom životu je UVEK NA STRAŽI VIDEO

Grobni kompleks

Hin Ši Huang, prvi kineski car, sagradio je ogromnu vojsku od terakote za koju je bilo zamišljeno da ga štiti u zagrobnom životu. Grobni kompleks u Hianu veličine grada opremljen je svime što caru može da treba u zagrobnom životu. Poput Egipćana, stari su Kinezi verovali da će ih predmeti koje ponesu sa sobom u grob pratiti u zagrobnom životu.

Ali umesto da sahrani stvarne ljude sa sobom pod zemlju, car je stvorio glinene reprodukcije ratnika, slugu, konja i drugih predmeta. Uprkos tome što su arheološka iskopavanja trajala vrlo dugo, arheolozi još nisu do kraja otkrili sve ratnike. Ukupno su otkrili oko dve hiljade vojnika i veruju da ih je šest hiljada ostalo neotkriveno. Žarišna tačka grobnice, carevo počivalište, nikada se ne sme ni dotaći zbog opasnog materijala koji se nalazi u blizini. Dakle, čak i više od 2.000 godina kasnije, slavna vojska od terakote još uvek uspeva da zaštiti svog cara od ruku živih, tako da možemo da zaključimo da je car zaista u svom naumu i uspeo.

Tokom svoje vladavine car Hin ne samo da je porazio vojske u šest kineskih država već ih je i masakrirao. Kao rezultat toga, bojao se da će ga vojska iz tih država progoniti u zagrobnom životu, pa je izgradio svoju vojsku od terakote. Jedan od razloga zbog kojih vojska od terakote gleda na istok jeste taj što je okrenuta u smeru iz kojeg bi neprijatelj verovatno došao da napadne podzemni mauzolej.

Nakon što je preuzeo presto u trećem veku pre nove ere, car Hin Ši Huang naredio je izgradnju Terakotske vojske. Više od 700 hiljada radnika provelo je 40 godina radeći danonoćno kako bi završili vojnike i grobnicu. Radnici su oblikovali noge, ruke, torzo i glave i potom ih spajali. Mnogi radnici i zanatlije umrli su tokom izgradnje, a neki su verovatno ubijeni kako bi lokacija grobnice i blaga ostala tajna. Kad je posao konačno dovršen 206. godine pre nove ere, Hin je već bio mrtav četiri godine.

Neverovatno je da je svaka od 8.000 statua drugačija i jedinstvena na svoj način. Ako ih pažljivo pogledate, primetićete suptilne razlike koje su majstori uključili kako bi razlikovali pojedinog vojnika. Dok su radnici koristili samo oko osam različitih kalupa za vojnike, svaki ratnik ima svoje lične crte lica, koje su dodate u glini. Osim što je podeljen u različite činove, pešadiju, strijelce, generale i konjicu, svaki vojnik ima jedinstvene izraze lica, odeću i frizuru. Takođe imaju različite visine, a oni viši predstavljaju generale. I naravno, svi su rađeni u prirodnoj veličini. No nisu fascinantni samo ratnici već i neke životinje, poput konja.

Duže od 2.200 godina vojska je ostala netaknuta pod zemljom. Niko nije znao za njih sve do 1974. godine, kada ih je grupa farmera otkrila dok su kopali bunar u Hianu. Kineska je vlada, naravno, istražila to područje i ono se pretvorilo u jedno od najvećih arheoloških nalazišta u zemlji.

Iako je danas živa poznata kao jedna od najotrovnijih hemikalija na svetu, stari su je Kinezi smatrali eliksirom života. Car Hin, u svojoj potrazi za večnim životom, redovno je uzimao tablete žive, što je verovatno doprinelo njegovoj smrti.

Carevo verovanje u živu takođe može da znači da je njegova neistražena grobnica okružena rekama te materije. Iako je vojska od terakote otkrivena pre gotovo 50 godina, iskopano je samo jedan odsto careve grobnice. U početku su se arheolozi brinuli da bi iskapanje moglo da ošteti carevo telo i artefakte u grobnici, ali najveća je briga zasigurno sigurnost.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter